Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за наличие на картел между "Кавалер Юнион 2001" ЕООД, "Техномат-Меркурий" ЕООД и Трудово-производителна кооперация на инвалиди "Здравоход" за манипулиране на множество обществени поръчки, съобщава БТА. Става въпрос за дрехи както за армията, така и за МВР.

Производството пред КЗК е образувано по самосезиране на комисията вследствие на сигнал от Министерството на отбраната, съдържащ съмнения за антиконкурентно поведение от страна на "Кавалер Юнион 2001" ЕООД и "Техномат-Меркурий" ЕООД. В хода на предварителното проучване са установени обстоятелства, които пораждат съмнения за евентуални забранени споразумения или съгласувани практики при участието на посочените в сигнала лица, както и други стопански субекти, в обществени поръчки с предмет "доставка на обувки" и "доставка на работно облекло", посочва КЗК.  

След образуване на производството по преписка, в КЗК е постъпил сигнал и от Министерството на вътрешните работи, съдържащ твърдения за извършено нарушение на чл. 15 от ЗЗК (съгласувани практики) от страна на същите предприятия в процедури за възлагане на обществени поръчки за доставка на униформено облекло и обувки, провеждани от МВР, съобщава КЗК.

Комисията е разгледала участието на трите фирми в общо 10 процедури за възлагане на обществени поръчки от вида "открита процедура", 6 процедури за сключване на рамково споразумение и 28 процедури за вътрешен конкурентен избор по рамково споразумение, всички с предмет "доставка на обувки".

Въз основа на всички събрани факти и обстоятелства, Комисията счита, че "Кавалер Юнион 2001" ЕООД, "Техномат-Меркурий" ЕООД и Трудово-производителна кооперация на инвалиди "Здравоход" участват в забранено споразумение или съгласувана практика –  картел, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазара на производство и продажба на професионални работни обувки на територията на страната чрез манипулиране на процедури за възлагане на обществени поръчки, провеждани от различни възложители, посредством определяне на цени и разпределяне на пазари.

В срок от 30 дни адресатите на определението имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения.