Българският евродепутат Илхан Кючюк поиска официално отлагане на гласуването на неговия доклад за Република Северна Македония (РСМ)  в Европейския парламент, което беше предвидено за края на месеца.

Като мотив той изтъкна чувствителната политическа обстановка и продължаващия процес по измененията на конституцията, сред които е и включването на българите и гарантирането на техните права.

Засилването на спекулациите и популистките изявления както в РСМ, така и в България, не спомагат за намирането на конструктивен диалог и не водят до необходимата широка подкрепа за резолюцията от политическите семейства в ЕП, се казва в съобщение на кабинета на Кючюк. Депутатът от ДПС и лиобералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) изразява убеждение, че предстоящият период преди гласуването на доклада ще бъде сериозен тест за политическия елит в Скопие и ще измери готовността на страната да продължи по пътя на европейската интеграция чрез провеждане на необходимите конституционни промени.

По думите на Кючюк в противен случай критиците, които не вярват в европейските аспирации на РСМ, могат да се окажат прави.

И в двата варианта Европейският парламент ще има ясна линия, по която да гласува доклада с голямо мнозинство през есента, допълва Илхан Кючюк.