Една година, след като държавата обяви част от т.нар. кей на Ахмед Доган край резиденцията му в "Росенец" за незаконен и даде ход на мерки по събаряне, оказва се, институциите още не са си свършили работата.

Тепърва се чака становище на екоинспекцията в Бургас преди да се пристъпи към някакви реални действия и на практика казусът стои "на трупчета".

Това е видимо от отговор на регионалния министър Андрей Цеков до депутата от "Продължаваме промяната-Демократична Бългагрия" Ивайло Мирчев на зададен от него въпрос по реда на парламентарния контрол. Мирчев е попитал конкретно:

"На какъв етап е производството по премахеване на незаконния кей, построен в държавен плаж до резиденция на пчетния председател на ДПС Ахмед Доган в лесопарк "Росенец"? Кога се очаква да бъде издадена финалната заповед за премахване?"

Но на практика отговор на този въпрос няма, защото както стана ясно, замесените институции още са на етап становища.

Както Клуб Z писа, в мандата на кабинета "Петков" регионалният министър тогава Гроздан Караджов, разпореди проверка на място на строителния контрол по сигнал на Мирчев. Тя установи, че част от кея е построен без изискуемата документация, апропо - същото по-рано бе установила и прокуратурата, но за последствия от тази й констатация така и не се чу.

Проверки, проверки

ДНСК обяви през март миналата година резултата от проверката:

"С изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м съгласно предоставените кадастрални скици. Според тях обектът се води поземлен имот. От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас е издадена скица на имота, предназначен за пристанище, с вписан собственик "Хермес Солар" ООД (фирмата построила и де факто собственик на "Догансарая", б.р.), съгласно констативен нотариален акт от 2020 г.

В него е записано, че имотът се състои от две основни части – северна и западна, изградени на два етапа в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век. При проверката на място от ДНСК бе установено, че обектът представлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен кей с "Г" образна форма. Приблизителната дължина на съоръжението е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна - с приблизителна дължина 105 м.

От огледа на място става ясно, че около 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка. Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки."

И ключовото:

"За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж."

През април същата година тогавашният МВР министър Бойко Рашков, също назначил проверка, прати резултатите от нея в прокуратурата (тогава ведомството засипваше подопечната на Иван Гешев структура с множество резултати от проверки, за да онагледи после как те потъват в държавното обвинение, с други думи - се държали "на трупчета"). От "Икономическа полиция" са установили, че " в официален документ – констативен нотариален акт  от 18 март 2020 г., умишлено са нанесени неверни обстоятелства на база конструктивното становище, изготвено от 53-годишен инженер от Бургас". Става въпрос за констативния акт от 2020 г. 

Междувременно ДНСК възложи и водолазно обследване на кея.

До днес

Така стигаме до юни 2023 г., когато новият министър отговаря на депутата от ПП-ДБ какво е свършено и какво се чака.

Цеков припомня, че през юни миналата година е издаден акт за събаряне на незаконния строеж, но поради спецификата на самия строж - в Черно море, както и заради разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс, които указват, че трябва да има сърезмерност - т.е. да се прецени дали щетата от събарянето на строежа няма да е по-голяма от ползата, са поискани становища от РИОСВ-Бургас и от Басейнова дирекция. От Басейнова дирекция отговарят през март тази година - "не възразяват да бъде продължена процедурата по премахване на строежа" - се посочва в отговора на министъра.

Що се отнася до бургаската екоинспекция - "към момента не е постъпило становище".

"След представяне на необходимите документи и становища от специализираните органи, ДНСК ще предприеме действия за законосъобразното приключване на случая" - пишат от МРРБ в заключение.