Българският народ подкрепя евронаблюдението върху правосъдието и вътрешните работи на страната му и иска то да продължава.

Това заяви днес първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, след като Колегиумът на комисарите прие поредните годишни доклади по т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Както вече е известно българският доклад констатира, че корупцията и организираната престъпност продължават да бъдат съответно "сериозен проблем" и "проблем" в страната ни. Висшият съдебен съвет не се радва на доверие и реформата в съдебната система през изминалата година е вървяла бавно и неубедително.

"Политическата несигурност и други предизвикателства в миналото направиха задачата за реформа в България трудна", каза Тимерманс. "Въпреки това положителен знак е, че в ред области проблемите бяха признати и решенията - посочени".

Той заяви, че очакваните реформи в правосъдието и вътрешните работи трябва да върнат доверието на обществото и на чуждестранните инвеститори в българската държава.

"България е родина на талантливи и трудолюбиви хора, които искат промяната да се случи и да хване корен", каза Тимерманс."Механизмът за сътрудничество и проверка остава важен инструмент за ускоряване на напредъка и има подкрепата на мнозинството българи. Сега е време да се изгради политически консенсус да бъдат ускорени реформите".