Би било добре ако в близко време европейският мониторинг над България и по-специално над правосъдната й система бъде прекратен. Този акцент се съдържаше в изявленията на лидера на ДПС Лютви Местан и на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод доклада на Европейската комисия. Мнението на Цветанов и Местан е в противорече с настроенията в българското общество. Преди дни "Евробарометър" оповести данни, според които 78% от българите смятат, че механизмът за наблюдените трябва да продължи.

„За нас няма никаква драма, дори ще изразим своето задоволство, ако този механизъм бъде преустановен, независимо че това би се случило по време на управление на други политически сили и когато ДПС е в опозиция”, каза Местан.

Той деклрарира, че ДПС няма да бъде опозиция на препоръките на ЕК за посоките, в които трябва да се реформира съдебната система. Местан заяви, че ДПС като последователна партия на евроинтеграцията, ще даде своя принос за изпълнение на препоръките на ЕК, за да може в близко бъдеще този механизъм да бъде снет от България.

Според него по време на дебатите за съдебната реформа партиите от управляващото мнозинство са поставили акцент, различен от този в доклада. Той поясни, че основния акцент е бил концентриран върху необходимостта да се реформира един от елементите на системата – прокуратурата.

„В този доклад, в графа положителни оценки, имаме силни редове за решителните действия на прокуратурата", изтъкна  Местан.

Цветан Цветанов.

"Да намерим бъдещи цели, които обединяват, защото времето минава много бързо. Следващият доклад, който ще излезе за България и Румъния да се набляга на всички тези предпоставки за добри намерения, да се случат както в законодателната, така и в действията на изпълнителната власт. Нека всички участници в политическия живот на страната заедно с партньорите от гражданското общество да постигнем тези цели и действително следващият доклад да бъде много по-позитивен, за да може действително да се прекрати с този механизъм"каза пък Цветанов.

Според него докладът дава кредит на доверие към "днешното стабилно управление".

„Смятаме, че това, което се предприема като стъпки в законодателството и закона за МВР, ние сме убедени, че в предстоящите месеци ще бъде подобрена борбата срещу тежката организирана престъпност, ще бъде възстановено доверието и съм убеден, че с всичко това, което ще бъде предприето като законодателство, ще може да се постигне политически консенсус по така приетата актуализация на стратегията на съдебната реформа”, заяви той.

"Докладът на ЕК е пореден повод за анализ на съдебната система. За открояване на съществуващите проблеми и пороци в тази система. За всички е ясно, че тази система е неефективна".

Това заяви депутатът от БСП Чавдар Георгиев.

"БСП споделя общата констатация, че напредъка в сферата за утвърждаване върховенството на закона е бавен и с недобри резултати, от които се нуждае нашето общество”, посочи Георгиев.

Утвърждаването на върховенството на закона било проблем на цялото общество.

„Ние подкрепихме по принцип съдебната реформа, но със забележки и насоки за нейното развитие и реализация, което допринесе страната ни да има по-смекчен доклад”, каза Георгиев.