Китайският премиер Ли Цян и придружаващата го делегация от 9 китайски министри посети днес германската провинция Бавария и разположените там седалища на фирми като BMW и Siemens.

Китайският премиер Ли Цян и неговата делегация бяха посрещнати от държавния министър Флориан Херман на летището в Мюнхен. Преди това в Берлин се състояха германско-китайски правителствени консултации.

В баварската столица те се срещнаха с министър-председателя Маркус Зьодер и високопоставени бизнес лидери. Китай е най-големият търговски партньор на Бавария.

Само през първото тримесечие на тази година вносът от Китай в Бавария се е увеличил с 15 %, докато там са продадени по-малко баварски стоки, отколкото през сравнимия период на миналата година. Една от причините е войната в Украйна.

Германските партньори на Китай обаче виждат и някои сериозни пречки в развитието на икономическите отношения. Сред тях са засилващите се репресивни мерки срещу чуждестранни предприятия в Китай. Друг голям проблем е китайският икономически шпионаж.