Халфът на "Манчестър Сити" Илкай Гюндоган е подписал договор с "Барселона", който ще влезе в сила от 1 юли, съобщи журналистът Фабрицио Романо във Фейсбук.

Според италианеца, трансферен специалист, който почти никога не бърка, 32-годишният германски национал е подписал двугодишен контракт с възможност за удължаване с още един сезон.

В края на този месец той ще премине на "Камп Ноу" като свободен агент, тъй като споразумението му със "Сити" изтече.

В контракта ще бъде записана и клауза за откупуване в размер на 500 милиона евро. Президентът на Барса Жоан Лапорта е потвърдил сделката, съобщи още Фабрицио Романо.

Гюндоган е в Манчестър Сити от 2016 г. През миналия сезон той записа 51 мача във всички турнири, като отбеляза 11 гола и направи 7 асистенции. Беше герой на финала за Купата на футболната асоциация, отбелязвайки и двата гола за победата над "Манчестър Юнайтед" с 2:1.

"Гражданите" спечелиха "требъл", а за интерес на "Барселона" към германския национал с турски корени се заговори още през пролетта. Той явно е решил да приеме ново предизвикателство и да смени обстановката, макар че е капитан на "Сити".

Не е ясно къде ще продължи кариерата на друг основен играч на Пеп Гуардиола - Бернардо Силва, който още обмисля дали да остане или да тръгне по друг път. Той има оферти от "Пари Сен Жермен" и Саудитска Арабия.

Шампионът на Европа и Англия вече си осигури нов футболист - това е Матео Ковачич от "Челси", като този трансфер също е "опечен", според няколко източника, сред които и Романо. "Сити" ще плати около 30 милиона паунда на "сините", които са принудени да продават, за да се поберат в рамките на финансовия феърплей, пък и да могат да си позволят нови покупки.

По тази линия договерени са вече преминаванията на Кай Хаверц в "Арсенал" за около 65 милиона паунда, както и на Хаким Зиех в саудитския "Ал Насър". Натакък почти сигурно поема и Калиду Колибали.

Вчера "Челси" все пак каза едно "не" и то е към "Манчестър Юнайтед", който предложи 50 милиона (с бонуси) за Мейсън Маунт. Лондончани искат поне 65 млн. Преговорите ще продължат.