"Сглобката ще загуби смисъл. И цената за тази сглобка е много висока. В момента, в който загуби смисъл, никой няма да продължи да плаща тази цена".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред бТВ. Така той коментира изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от по-рано днес.

Изявлението на Борисов бе отговор на думи на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

В изявлението си Борисов разказа, че "Лена Бориславова пише есемеси - ще счупим сглобката". Есемесът бил пратен "на този, който пише и Гешев" (вероятно Севделина Арнаудова - б.р). Борисов заяви, че той не е правил "сглобка".

"Това правителство възникна и ние поехме отговорност за един тежък компромис. Това важи и за ГЕРБ. Това правителство ще оправдае своето съществуване, ако реши един фундаментален проблем - проблема с върховенството на правото и как се упражнява властта в тази страна. Това е обратната страна на въпроса за корупцията.

Преминахме през тежки преговори в името на това. И трябва да го разбираме. Ние приехме заедно и съгласувано законодателна програма. Твърдението на Борисов, че няма ангажимент към тази законодателна програма, е невярно. ГЕРБ гласува закони с "Възраждане" и ДПС.

Въпросът е дали за тези закони, които са част от програмата, първо се разбираме по тяхното съдържание и заедно ги прокарваме или всеки си прави каквото си иска.

КПКОНПИ беше част от тази промяна. Нарушено е джентълменското споразумение. ГЕРБ се отказват от своя ангажимент да променим страната. Без това няма смисъл това управление. То съществува само дотолкова - да променим условията за упражняване на власт в страната".

Това каза Иванов. И допълни, че "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да търпи това правителство да съществува, ако всеки ще си прокарва каквото на него му харесва.

Иванов заяви, че неприемането на законопроекта на "Продължаваме промяната - Демократична България" на първо четене на промените в закона за КПКОНПИ е било "демонстрация, че имат алтернативно мнозинство и могат да правят каквото си искат". На първо четене бе приет само законопроектът на ГЕРБ.

"Губят голямата картина. Ако правителството виси на простора, докато някой иска да продължи по старому, това правителство ще падне", заяви Иванов.

Той изтъкна, че днес е започнала процедура за попълване на три регулатора с изтекли мандати без да има предварителна договорка между първите две сили за това, "при изрично нарушение на ангажимент, поеман от ГЕРБ". Иванов обясни, че е имало договорка всички назначения да стават чрез съгласуване. И добави, че няма как да разменят "9 месеца министерстване срещу 5-годишни мандати" в регулаторите.

"Кадровите въпроси са спорове и пазарлъци. Има принципни причини, поради които съществува това правителство. Или това правителство ще промени начина, по който се упражнява власт, да променим правосъдието, регулаторите или то просто ще престане да съществува. И тогава няма да има никакво значение кой е благоевградският областен управител", каза още Иванов.

И допълни, че светва червена лампичка, защото договорките са нарушени. Иванов заяви, че бързо трябва да се съгласува механизъм за политически решения, защото такъв няма.

"И до ден днешен не знам ГЕРБ къде стои за съдебната реформа. ДПС си обявиха своя проект.  Знам къде стоят. Това е проблем, много по-важен от това кой щял да стане областен на Благоевград. Да разделяме кухненската работа от реално важната работа", каза още Иванов.

Той заяви, че настоящият състав на ВСС е напълно нелегитимен, за да избира нов главен прокурор.

"Как изобщо ще имат лице да се нарекат български магистрати, след като избраха и търпяха Гешев? Това, че някой е гьонсурат не означава, че няма причина да се разтревожи. Те нямат моралното право да стартират процедура за нов главен прокурор", каза още Иванов.

По повод избора на Делян Пеевски за член на конституционната комисия - избор, който бе направен с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и с помощта на "Възраждане", Иванов заяви, че ако тази комисия не се превърне в инструмент на съгласие, то "Продължаваме промяната - Демократична България" ще внесе свой собствен проект за промени в Конституцията.