Европейската комисия съобщи днес на Гърция, че е готова да преговаря с нея, но не и да приеме отклонение от вече договорените правила на икономическата и финансовата й програма.

Правителството на крайнолевия Алексис Ципрас иска да спре икономиите и приватизациите наложени от външните кредитори и да увеличи орязаните доходи и социални придобивки в публичния сектор.

Ирки Катайнен, заместник-председател на Европейската комисия, заяви днес, че тя зачита демократичния избор на гърците и е готова за диалог с новия им кабинет, но и те са длъжни да спазват правилата, под които страната им вече се е подписала.

Ципрас иска държавите в еврозоната и Европейската централна банка да опростят за трети пореден път значителна част от гръцкия дълг, който в момента е 320 милиарда евро или 175,5 на сто от БВП на страната.

Това би означавало основно европейските данъкоплатци да поемат опрощаването пропорционално на дяловия капитал на страните им в ЕЦБ.

„Те трябва да изпълняват каквото са обещали“, каза за гърците Катайнен пред журналисти в Брюксел. „Ние сме готови да сътрудничим с новото правителство както сме си сътрудничили с предишното“.

„Гръцкото правителство и европейските институции тряба да се държат така, че да увеличаваме стабилността, а не несигурността“, каза още Катайнен. „В демокрацията трябва да се придържаме към върховенството на закона и към общите правила“.

 Той припомни, че Гърция вече отбелязва първи положителни резултати в публичните финанси и пазара на труда.

„Никой не иска да разрушава тези положителни елементи, които вече виждаме“, каза Катайнен. „Имаме една Европа и една еврозона и трябва да се уважаваме един другиго, за да постигнем решение“.