Александър Бригинец е украински поет, писател и журналист. Роден е през 1962 г. В момента е депутат от проевропейската партия "Отечество". Той бе потърсен от Клуб Z за коментар по повод взетото днес решение на парламента в Крим полуостровът да се присъедини към Русия.

- Г-н Бригинец, как ще коментирате днешното решение на парламента на Крим за присъединяването към Русия?

- Имам два подхода към това, което се случи там. Първият не е политически, а психиатричен. Решението на парламента бе психиатрично. Нека само да ви припомня какво ставаше в украинския паламент само преди месец. Виктор Янукович идваше, казваше на мнозинството от Партията на регионите как да гласуват и те тичаха като луди към залата и гласуваха. Щом махнаха Янукович и изчезна проблемът, който превръщаше тези хора в роби, те започнаха да гласуват с главите си и по съвсем различен начин. Това става сега и в Крим. Само да се махнат руските войски и властващите днес на полуострова екстремисти, те ще гласуват съвсем иначе. Главното в Крим днес е да бъдат махнати руските войски и "силовиките" (така на руски наричат служителите на силовите служби - бел. авт.), които се движат без отличителни знаци. Абсолютно сигурен съм, че същият този кримски парламент тогава ще взема съвсем различни решения. Това, което става сега, не съответства нито на кримската, нито на украинската конституция, нито на международните договорености.

- Спред Вас кой и как може да махне руските войски от Крим?

- За съжаление, това може да направи само Русия. Защото на този етап никой не иска силово развитие на нещата. А защо Русия ще ги махне - това е вече въпрос към гарантите на целостта на Украйна в лицето на Великобритания и САЩ, към цялата световна общност. Защото ако тези войски не бъдат махнати и откъснат част от територията на Украйна, нито една страна в света вече няма да се откаже от ядреното оръжие. Нещо повече - всяка страна ще има моралното право да си създава такова оръжие. И никой няма да ги спре, защото съществуващата до неотдавна международна система от гаранции показа своята несъстоятелност чрез примера на Крим. Затова всяка страна ще говори, че трябва да принадлежи към някой лагер, а още по-добре ще бъде тя да има повече оръжия, бомби и ракети. Въпросът не е в Украйна, Крим или Русия. А дали ще има или не нов световен ред, при който всеки ще се запасява с ядрена тояга.

- Шефът на руската Дума Сергей Миронов вече каза, че депутатите в Москва още следващата седмица могат да приемат законопроект за приемането на Крим в Русия. Има ли вече някаква реакция на украинския парламент за ставащото?

- Реакцията ни е съвсем ясна и очевидна. Всичко, свързано с референдума и с избирането на т. нар. кримски премиер Сергей Аксьонов, е незаконно. Освен това шефът на кримския парламент Владимир Константинов от вчера е обявен за издирване като престъпник. Същото е направено и по отношение на Аксьонов. Те могат да бъдат арестувани във всеки момент. Но арестът им е само политическо решение. Съдебната система вече даде юридически основания за това. Причина е незаконното им избиране.

- Как ще реагира Украйна, ако на референдума на 16 март мнозинството в Крим гласува за присъединяване към Русия?

- Това е невъзможно. Такова решение не може да бъде прието.

- Защо?

- Ако няма фалшификации, такова решение никога няма да бъде взето. Друг е въпросът, че сега в Крим няма закони, всичко протича формално, като в много постсъветски страни. Обявява се, че 97 на сто са гласували "за" и довиждане. Такива плебисцити съществуват само за оправдаване на действията. Ако властта би искала наистина да действа според законите, тя първо би провела референдума, а след това би приемала решения.

Александър Бригинец се е пременил в национална носия.

 

На обявения днес референдум са предвидени два варианта - присъединяване към Русия или връщане на конституцията от не знам си коя година (1992-а - бел. авт.). Така днес парламентът в Крим взе решение, което противоречи на единия от въпросите. Така депутатите излъгаха собствения си народ. В действителност първо трябва да бъде приет закон за референдумите. След това да бъде проведено допитването. А после да бъдат приети решения, които да доведат до прилагането или неприлагането на резултатите от този референдум.

- Все пак нека допуснем, че, макар и с фалшификации, резултатът на 16 март е, че хората искат да се присъединят към Русия. Как в такъв случай ще реагира Украйна?

- Искате да ви разкажа ли? А мене ме интересува каква ще бъде реакцията на България във връзка с едно незаконно решение на Русия и Крим. Нали сте наши съседи? Как ще реагирате, когато в Крим се извършва престъпление? Защо България най-последна сред европейските страни реагира на проблемите в Крим? Ето въпросите, които мене ме интересуват. Отговорете си на тях и ще видите, че не всички страни днес имат смелостта да се борят с несправедливостите, чувстват се много зависими от Русия. Много се надявам, че един ден ще трябва да има отказ от тази почти наркотична зависимост. Защото Русия е престъпна държава. С такива страни трябва да има специална система на отношения. Има такива случаи в историята. Светът позволи на Русия да завоюва част от Грузия. Днес нещата приличат на Аншлуса на Австрия (анексирането й от нацистка Германия - бел. авт.). Прилича на Судетите (анексирана от Германия част от Чехословакия - бел. авт.). Кой е следващият? Ще стане една световна война. Ако има страна, която може да я започне, по-добре е тя да бъде спряна по-рано, за да не може да набере сила. Затова се обръщам към българския народ и българското правителство: не прикривайте престъпниците. Направете всичко те да не дойдат утре във вашата къща. Ако са влезли в чужд дом, по същия начин ще влязат и във вашия. За тях няма нищо свято, защото те са фашисти.

- Смятате, че руснаците могат да дойдат при нас ли?

- Може и при вас, а може и в някоя съседна на вас страна. Нали вече имаше опит да станете 16-а съветска република? Защо сега да не направят България още една провинция на Русия?

- Е, това не бе желание на СССР, а на режима на Тодор Живков.

- Няма значение. Но вие не знаете какви бръмбари имат в главата си психично болните хора.

- Все пак пред руското посолство у нас имаше протести на украинци и българи. Известно ли ви е това?

- Благодаря ви.

- А знаете ли, че утре в София ще има шествие в подкрепа на руската политика?

- Не знам. Но знам, че руснаците имат достатъчно пари да направят митинг в която и да било страна.

- Бихте ли ми казали бащиното си име?

- Ние в Европа не го използваме. В България използвате ли го?

- Не, само когато говорим с руснаци или украинци.

- Когато говорите с руснаци, използвайте си го. А с украинците няма нужда.

 

Разговорът по телефона бе на руски език

Депутатът говори по телефона в парламентарната зала в Киев.