Иран определил въоръжения бунт като "вътрешна работа на Русия" и подкрепил съхраняването на върховенството на закона в страната. Това съобщи руската пропагандна агенция "РИА Новости".

Техеран е сред най-близките съюзници на Москва от началото на инвазията в Украйна. Ислямската република поддържа кървавата кампания на агресора със своите дронове "Шахед", които са сред най-предпочитаните оръжия на руснаците. Затова решението на Иран да не подкрепи твърдо режима на Путин едва ли се харесва в Кремъл.

Любопитно е, че позицията на аятоласите е пълно копие на изявлението на друг традиционен руски партньор - Казахстан. Президентът на централноазиатската република Касъм-Жомарт Токаев акцентирал по време на днешен телефонен разговор с Путин, че размириците в Русия са вътрешна работа и уверил колегата си, че... подкрепя върховенството на закона. Така Токаев не върна услугата на Путин, който му се притече на помощ през януари 2022 г., когато в Казахстан избухна бунт срещу властта. Руските войски оказаха ключова роля при бруталното потушаване на продемократичните протести.

Засега подкрепа за режима в Русия е изразила единствено Турция... твърди ТАСС. Турската агенция "Анадолу" представя в малко по-различен вид нещата: президентът Реджеп Ердоган подчертал, че никой не трябва да поема отговорност за събитията в Русия и настоял, че трябва да надделее здравият разум. 

"Ние, Турция, сме готови да дадем своя принос, за да разрешим ситуацията възможно най-скоро", обявил държавият глава.

Знае се, че Путин е говорил по телефона с президента на Беларус Александър Лукашенко, който изненадващо реши да отпътува за Турция със самолет в ранните часове на 24 юни. Съветът за сигурност на Беларус излезе с изявление, в което подчерта, че остава съюзник на Русия и че вътрешните конфликти са "подарък за колективния Запад".

Мълчат верни съюзници на Путин като Северна Корея и Сирия. Явно с по-важни неща се занимават и "неутралните" лидери на Китай и Индия - Си Цзинпин и Нарендра Моди.

Що се отнася до реакцията на Запад, тя може да бъде обобщена с изречението: "Внимателно следим ситуацията." 

Френският президент Еманюел Макрон следи ситуацията в Русия отблизо, съобщи Елисейският дворец, на който се позовава БТА.

"Президентът Макрон следи ситуацията отблизо. Ние продължаваме да сме фокусирани върху подкрепата за Украйна", се казва в кратко съобщение на френското президентство.

Германското правителство също следи внимателно събитията в Русия, заяви правителствен говорител, цитиран от Франс прес.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че Америка "поддържа тясна координация със съюзниците и партньорите си, докато ситуацията търпи развитие".

Британското външно министерство пък предупреди, че може да се стигне до бунт из цяла Русия, предаде Ройтерс. То предупреждава да не се пътува до тази страна. Военното разузнаване към британското министерство на отбраната пък заяви, че "руската държава сега е изправена пред най-голямото предизвикателство в последно време", предаде Ройтерс.

В последния си брифинг, свързан с данни на разузнаването, военното министерство на Лондон оповести, че "през следващите часове лоялността на руските сили за сигурност ще бъде от ключово значение за това как ще се развие кризата", тъй като изглежда, че силите на "Вагнер" се придвижват към руската столица.

"Предните части на "Вагнер" се придвижват на север през Воронежка област, като почти сигурно целят да стигнат до Москва. При силно ограничените данни за боеве между "Вагнер" и руските сили за сигурност, някои от тях вероятно са останали пасивни, съгласявайки се с "Вагнер", пише министерството. 

"През следващите часове лоялността на руските сили за сигурност, особено на руската национална гвардия, ще бъде от ключово значение за развоя на кризата“, допълват от британското МО.

"Това представлява най-сериозното предизвикателство пред руската държава в последно време", смятат британските военни експерти. 

Ескалацията на бунта в Русия може да затрудни още повече военните усилия на Москва, в момент, в който се развиват ранните етапи на украинската контраофанзива.

Председателят на комисията по отбрана към Камарата на общините, консерватор Тобиас Елууд определи събитията като "огромна възможност за Украйна да се възползва от сегашния бунт и хаос в Русия".

Бившият министър от кабинета на торите Саймън Кларк написа в туитър: "Невероятно важен ден, в който трябва да си спомним с благодарност за нашата изключителна разузнавателна и военна общност, която ще следи събитията отблизо."

Полският президент Анджей Дуда проведе консултации с премиера и министъра на отбраната относно ситуацията в Русия, предаде Ройтерс и допълни, че Варшава следи внимателно ситуацията в тази страна.

В кореспонденция на ТАСС от Брюксел се цитира неназован говорител на Европейската комисия, според когото случващите се сега събития в Русия са вътрешни дела на руската държава, но ЕК следи ситуацията.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че следи внимателно ситуацията в Русия и е в контакт с лидерите от страните членки на ЕС и с партньорите от Г-7, предаде Ройтерс.

"Това е определено вътрешен руски проблем", добави той в "Туитър".

Той също така заяви, че подкрепата на ЕС за Украйна и за нейния президент остава неотслабваща.

НАТО също следи внимателно ситуацията в Русия, заяви говорителката на алианса Оана Лунгеску, предаде Ройтерс. 

Какво се случва в Русия?

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" се разбунтува срещу висшето руско военно ръководство и обяви, че е влязъл в руския град Ростов на Дон и контролира там редица руски военни обекти. Евгений Пригожин обвини руските сили, че са обстрелвали негови бойци в Украйна, при което е имало много жертви сред редиците на "музикантите".

Той призова и руския министър на отбраната и началника на руския генерален щаб да дойдат в Ростов на Дон за разговори с него. Малко след изявленията на Пригожин руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията, в което каза, че случващото се е удар с нож в гърба на държавата и народа на Русия и обеща да накаже сурово метежниците.