Сериозно разминаване между правителственото решение за промените в здравното осигуряване от днес и проектозакона на ресорното министерство в сектора е на път да създаде хаос в правилата, касаещи здравните права на хората.

След редовното заседание на кабинета здравният министър Петър Москов с гордост обяви, че е намерил решение за увеличаване на приходите от вноски в бюджета на здравната каса. Сумата щяла да нарастне, след като некоректните платци изгубят привилегията да са здравноосигурени, ако не платят дори една вноска. Сега лицата могат да пропускат до три осигуровки за период от 36 месеца или въобще да не превеждат дължимите суми, ако мине петгодишният давностен период. Тъй като това отваря дупка в бюджета на касата, кабинетът хареса идеята и я одобри като част от предложените промени в Закона за здраното осигуряване.

Едва ли обаче министър Москов е предполагал, че мярката не фигурира в текстовете от проекта, качен на сайта на ведомството. Проверка на Клуб Z установи, че за възстановяване на изгубени права на неосигурени граждани не се споменава в нито една от описаните промени. Не се предвижда изменение и на чл. 109 от действащия Закон за здравното осигуряване, където са регламентирани сегашните правила. В същото време правителството обяви решението си, в което се предлага "лицата с прекъснати осигурителни права да ги възстановяват след заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски". Така на практика Министерският съвет предложи на Народното събрание да приеме несъществуващи текстове в правния мир. 

От здравното ведомство не се ангажираха да коментират казуса, но пресцентърът обяви, че щом мярката е одобрена от кабинета, по един или друг начин ще намери място в проектопромените на Закона за здравното осигуряване.

Твърде вероятно е екипът на министър Москов да подготви отделно предложение за нормативни промени, което също да мине през Министерския съвет, но тъй като процедурата е тромава, проектът може и да се забави. Другият вариант е някой депутат да прояви инициатива и да внесе промените от свое име, за да попълни пропуските на здравното ведомство.

При всички положения обаче нормативният хаос може и да не се хареса на опозицията в парламента и депутатите да бламират новите текстове. Направят ли го обаче, ще поставят на карта не само останалите здравни реформи в пакета, но и всички очаквания за повече приходи в бюджета за здраве.