Късно снощи тежковъоръжените наемнии на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" започнаха да напускат превзетия от тях руски град Ростов на Дон след сделка с държавното ръководство, която спря похода им към Москва. 

По-късно тази сутрин АФП съобщи, че бойците на "Вагнер" се изтеглят и от граничещата с Украйна руска Воронежка област. Агенцията се позова на губернатора Александър Гусев.

Специалните чеченски сили, разположени в Ростовска област, за да се противопоставят на похода на бойците от „Вагнер“, днес започнаха да се изтеглят, предаде ТАСС, цитирана от Ройтерс. Официалната руска агенция се позова на чеченски командир. Специалните сили „Ахмат“ се връщат към районите, където преди това се сражаваха, каза командир Апти Алаудинов, съобщи тя.

Социалните мрежи изобилстват от кадри, показващи как жители на Ростов аплодират "вагнеровци" и лидера им Евгений Пригожин, докато те обсаждат командването на руския Южен военен окръг.

Сделката предвижда метежниците да спрат похода си към Москва (те бяха стигнали на около 200 км от руската столица) и да се върнат във военните си лагери. В замяна държавата прекратява наказателните производства срещу тях и Пригожин, който отива в Беларус. Посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко се оказа решаващо за прекратяването на метежа. Неучаствалите в него "вагнеровци" ще получат възможност да подпишат договори с руското министерство на отбраната, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Жители на Ростов скандираха по улиците на града "Вагнер", "Вагнер" и се снимаха с наемниците от групировката. 

Видеоклиповете свидетелстват за тежкото въоръжение на частната армия и за широката и популярност сред населението.