"Родната демократична общност", подкрепяща Украйна, трябва да бъде унищожена - за това призовава лидерът на третата политическа сила "Възраждане" Костадин Костадинов в официална позиция днес, напомняща реториката на германската Националсоциалистическа партия.

Според него прекратеният за по-малко от денонощие метеж на Частната военна компания "Вагнер" в Русия вчера е предизвикало "небивало разочарование" сред подкрепящите Украйна, които според него са призовавали за война и избивания.

"Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те - една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството", пише той в позицията.

Костадинов, твърдял многократно досега, че не подкрепя Русия, обявява, че тя е "велика сила" и подценяването й ще доведе до "тежки последици за подценяващите."

"Тя никога не е толкова слаба, колкото се иска на враговете и, и никога не е толкова силна, колкото и се иска на нея самата. Ето защо ще спечели войната в Украйна, но пак поради тази причина няма да го стори лесно и бързо."

Той критикува и реакцията на българското правителство, свикало вчера извънредно заседание - което в крайна сметка се случи след като Кремъл и Пригожин постигнаха договорка и той обърна "музикантите" обратно на едва 200 км от Москва. Според Костадинов всички български медии пък са разпространявали "фалшиви новини".

В коментарите Костадинов продължава с фашиските изрази:

"Има няколко стотин кресливи платени подчовека, които трябва да бъдат денацифицирани, и България ще стане едно прекрасно място за живеене" (правописът е запазен, б.р.)

Позицията с призиви за насилие идва два дни, след като за пореден път симпатизанти на "Възраждане" нападнаха български граждани, отишли на прожекция на филм - този път във Варна.