"Няма нужда да ме призовава моята партия да си подам оставката. От самото начало съм казал, че ако процесите не вървят аз ще си подам оставката, както и голяма част от министрите".

Така премиерът Николай Денков коментира изявленията от "Продължаваме промяната - Демократична България", които в края на миналата седмица поставиха 7 точки на вниманието на ГЕРБ и заявиха, че ако не се постигне съгласие по тях, ще призоват правителството да си подаде оставката,

Денков каза още, че той самият ще участва в предстоящите разговори между първите две парламентарни сили. Според него на тях трябва да се изработи механизъм за законодателната и управленската програма, както и за координацията между двете групи.

Денков отрече твърденията на ГЕРБ, че "Продължаваме промяната - Демократична България" управлява едва ли не еднолично. Той изтъкна, че много пъти се е срещал в Министерския съвет с Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Мария Габриел.

"Всички назначени министри и зам.-министри са на базата на разговор и консенсус", заяви Денков.

Той обясни, че това забавя процеса. И че ако не са били тези разговори Денков много отдавна е щял да извърши всички назначения на зам.-министри и областни управители.

"В Министерския съвет се опитваме най-добросъвестно да си свършим работата. Законите се приемат в Народното събрание, там трябва да има съгласие", каза още Денков.

Той все пак заяви, че е оптимист, че двете парламентарни групи ще формулират механизъм за вземане на решения.

"Всяка от двете страни направи много компромиси. Очевидно трябва да се направят още компромиси, за да се продължи процесът.

Управленската програма е на финална фаза. Следващата седмица ще я представим публично", каза още Денков.

И допълни, че и тази програма е изработена съвместно с ГЕРБ. Премиерът изтъкна, че общият борд по назначенията в регулаторите е бил договорен още в предварителните разговори. Идеята е да се промени практиката, според която всяка партия си назначава определени свои хора на квотен принцип.

"Всички лица се обсъждат публично и се назначават само тези, които имат публична подкрепа", обобщи Денков.

По повод войната на Русия в Украйна той заяви, че в България има много дезинформация, която се разпространява от сайтове и политици и чиято цел е да плашат хората.

"Никога не е ставало дума да изпращаме някакви български войски или медицински сестри и лекари. Ще подготвяме украински медициснки сестри, украински лекари. Има политически сили, които нямат позитивни послания, само плашат хората. Такава политическа сила е "Възраждане". Лидерът й отправя призиви срещу демократичната система, призиви за насилие. Доста зад границата на правовата система", каза още Денков.

По повод поредните взривове в оръжейни складове у нас той изтъкна, че те се случват периодично. А правителството няма информация нито от службите, нито от разследващите органи за резултати от разследвания, за да знае какво трябва да прави.

"Трябва да имаме надеждни данни, за да си свършим работата. Няма никаква причина да се отнема лиценз, те си изпълняват техните ангажименти. Отбранителната промишленост е един от сериозните приносители в българската икономика", каза още Денков.

Той допълни, че към момента няма българи, които да живеят в Русия и да искат да се върнат в България след последните събития там.

„Ако бъде взет пример от начина, по който работим с Денков,имаме всички основания да бъдем оптимисти“, коментира пред български журналисти в Люксембург външният министър Мария Габриел, която трябва да го наследи след 9 месеца на поста.

Тя участва в Съвет „Външни работи“.

„Между мен и него има диалог, вслушване в мнението на другия, ясни правила, цели. Това, което искаме, е да дойде време за резултати. Няма причина, съдейки по този пример, това да не се случи и с парламентарните групи“, каза Габриел.

И обобщи:

„Що се отнася до въпроса, свързан с оставките – и двамата с акад. Денков сме поели ангажимент да подадем оставка, ако нещата не тръгнат в посоката, в която желаем.“