БЕРЛИН

СИМОНА РУСЕВА

Шифровани сметки за милиони, тайни списъци на офшорки, заповеди за следене, притискане и ликвидиране на журналисти. Това е само част от архива на Виктор Янукович, който украински журналисти в момента проучват, разкри вчера пред в. “Ди Велт” Александр Акименко (27 г.).

Той и още 12 журналисти на 22 февруари т. г. се отправят към президентската частна резиденция в Межигорие, недалеч от Киев, малко след като държавният глава панически напуска Украйна.

Акименко и колегите му съзират листове хартия върху повърхността на близкия язовир “Киевско море”. Журналистите се досещат, че преди бягството си Янукович е разпоредил целият му личен архив да бъде изхвърлен във водата. На помощ пристигат водолази. От дъното на езерото са извадени 174 дебели папки, съдържащи 22 470 секретни документа. Всичко е мокро, но не и унищожено. Започва сушенето в президентския частен яхтен хангар.

“Операцията “Янукович лийкс” беше крайно рискована. Предупредиха ни, че привърженици на Янукович подготвят нападение срещу нас, за да отмъкнат архива и да го унищожат”, разкрива едва сега Акименко. Започва трескаво опаковане на папките в сандъци, всичко е изнесено на безопасно място. Там ги сушат в сауна и започват да сканират всеки документ. За обработката на архива ще са нужни месеци, дори години.

Журналистите се натъкват на списък с империята от президентските фирми. Описани са също колекциите от антикварни ценности и яхти, както и луксозните лимузини.
От документите става ясно също, че Янукович е изпитвал панически страх от пресата. Същевременно той е искал да бъде осведомяван за всичко, което пише за него в родината му и зад граница. За целта през декември 2010 г. той наема фирма срещу 5,6 милиона долара. Срещу това му е гаранитрано, че всеки ден ще получава подробна сводка какво пишат за него световните медии. Според експерти колосалната сума е далеч над обичайния хонорар за подобна дейност. Най-вероятно това е един от начините за пране на пари.

Открити са и други сметки, които са били шифровани. Така на една от фактурите пише: “12 милиона долара кеш за договор, сключен между резиденцията и къщата за гости”.

Янукович най-вероятно е възнамерявал да влезе в съдружие с международни фирми и да върти бизнес. В спалнята на съпругага му Людмила репортерите са се натъкнали на чертежи за строителството на хотел в Ялта от веригата “Кемпински”.

“Президентът е съхранявал архива си в Межигорие, защото е бил крайно подозрителен. В частната му резиденция близо 1000 души проверен персонал е въртял гешефтите на Янукович, разбира се не всички наведнъж”, разкрива Акименко. Той и колегите му се натъкнали и на тефтери на охранителите на президента. От тях ставало ясно, че на мушката е била разследващата журналистка Тетяна Черновил. Тя многократно е писала за резиденцията в Межигорие, разкрила и плановете за строеж на нова, още по-луксозна в предградието на Киев “Конча Саспа”.

И никак не е случайно, че на 24 декември м. г. нейният автомобил е бил притиснат и изблъкан от шосе от мощно “Порше Кайен”. От него слизат трима яки мъже, пребиват журналистката и я оставят в безсъзнаие в канавката. Тя оцелява по чудо.
Случаят се разчува, но Янукович категорично отрича да има нещо общо с нападението, никога не бил разпореждал да я следят. Точно обратното става ясно след откритите сега записки на бодигардовете му. В една от тях е посочено: “23,10 ч – пое с колата си, изключи мобилния”, а по-късно: “23,50 ч – пристигна на “Майдан” и си включи джиесема.”

Сред откритите документи са също снимките и имената на най-известните украински журналисти.

Нещо повече – от дъното на язовира водолази са извадили и хиляди патрони. Според Акименко те са от частния яхтен крлуб на Янукович “КЕДР”. В него са имали право да членуват само най-верните хора на президента, а членският внос бил в милиони долари. “Който е членувал в този клуб, той се е числял към семейството”, пояснява журналистът.

Запитан кой всъщност е Янукович, той отговаря: “В резиденцията му се натъкнахме на видео. Който иска да разбере кой е той, е достатъчно да го види. Филмчето показва глутница вълци, мъжки глас пее: “Ние сме вълци и ни преследват. Ние ще оцелеем, макар да сме извън закона.”