България е решена да помогне с боеприпаси на Украйна и да участва в европейската инициатива за тяхната съвместна поръчка.

Това потвърди пред български журналисти в Люксембург външният министър Мария Габриел.

Тя участва в заседания на Съвет „Външни работи“.

Подробностите, включително срокът за присъединяване към проекта под егидата на Европейската агенция по отбрана (ЕАО), е от компетенцията на Министерството на отбраната, отговори Габриел на въпрос на Клуб Z.

„Споделих, че за новото правителство (на България – б.р.) подкрепата за Украйна е много важна. Изразили сме я в няколко различни аспекта“, допълни дипломат номер 1.

На въпроса ни дали това ще се случи преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли тя отговори:

„Това е въпрос на много ясен анализ и по отношение на това какво има да предложи страната. Не забравяйте, че едно е да желаеш, друго да има реалности.“

България подкрепи увеличаването на общия финансов таван на Европейския механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ) с допълнителни 3,5 милиарда евро, каза още Мария Габриел. Решението бе взето от страните членки (Съвета) на ЕС. 

Така цялостният таван на Механизма вече надхвърля 12 милиарда евро. С това решение се изпраща ясен политически сигнал за укрепването на ангажимента за военна подкрепа на Украйна и други сходни партньори, изтъкват от Съвета.

Мария Габриел е обсъдила и желанието на страната ни да се присъедини към Шенген по време на двустранни срещи с част от колегите си. Тя е получила подкрепа от всички външни министри, с които се е срещнала.

С нидерландския си комлега Вопке Хукстра е обсъдена борбата с нелегалнатга миграция. Нидерландия блокира присъединяването ни през декември 2022 г., както направи и Австрия.

„Както ние искаме да бъде удовлетворена нашата вътрешнополитическа цел, така и за тях в Нидерландия е важно да отговорят на тези, които злоупотребяват или политизират темата. Изпълнили сме и критерия, за да бъде сложен край на механизма за наблюдение. Отворени сме да диалог за Шенген за да бъдат разрешени и малкото останали въпроси. В начина, по който подхождаме към Шенген не бива а забравим, че влизането на България допринася за общата сигурност на европейските граници. Ако има предизвикателства, свързани с външните граници, причината е, че още не сме в Шенген“, изтъкна Габриел.