Украйна не е суверенна държава.

Това обяви унгарският президент Виктор Орбан в интервю за "Билд". Непосредствено преди това държавният глава подцени значението на заявените от Володимир Зеленски намерения Украйна да си върне всичките окупирани територии от Русия.

"Това, което наистина има значение, е какво искат американците. Украйна вече не е суверенна държава. Нямате пари. Нямате оръжия. Борят се само защото Западът ги подкрепя. Така че ако американците поискат мир, ще има мир".

В друга част от интервюто Орбан изтъкна, че преговорите между Вашингтон и Москва са единственият път към "спасяването на Украйна". По думите му "украинците много по-бързо ще загубят войниците си от руснаците", заради това той винаги подкрепял идеята за мир.

Орбан отхвърли предположението, че бунтът на Пригожин е разкрил слабостта на Путиновия режим. Според него фактът, че метежът е приключил за 24 часа, е "знак за сила".

"Това е Русия. Русия работи и функционира различно от останалите европейски страни".

Според Орбан руският президент не може да бъде окачествен като "военнопрестъпник".

"Може да говорим за военни престъпления след войната. Ако искате прекратяване на огъня и да преговаряте, тогава трябва да убедим тези, които са част от конфликта, да дойдат на масата за преговори. Ако ги каним на масата, но също така им казваме "елате на масата и ще ви арестуваме" - това не е добра идея. Напълно неуместно е да се говори сега за това".