България, Европейската комисия и Европейската централна банка водят активни преговори за въвеждането на еврото като паралелна валута в страната. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев при представянето на бюджетната рамка за тази година в сряда. Според обяснението на Василев, ако преговорите дадат резултат, то въвеждането на "втората" валута ще бъде от началото на следвата година. 

На практика това не означава приемане на България в еврозоната като пълноправен член, тази цел остава за началото на 2025 година. Паралелната валута означава, че в страната ще могат да се ползват и евро, и левове едновременно. В момента такава процедура е въведена само в една страна - Черна гора. 

"Знаете, че в България в момента фирмите могат да извършват сделки в евро. Но физическите лица нямат право да извършват сделки в евро, както и да си получаваме заплатите в евро. Знаем, че има държави - както е Черна гора, която всъщност позволява на доброволен принцип тези сделки да се извършват. Т.е. ако две лица искат и могат да извършват сделки в евро, това да става без държавата да ги ограничава. В момента сделките, които са на физически лица, като крайни продажби, заплати по закон се извършват само в левове", обясни днес Василев. 

Повече подробности за преговорите и евентуалните резултати от тях обаче - не бяха оповестени. Все пак Василев коментира евентуалното пълноправно членство на страната в еврозоната от 2025 година. По думите му към момента България отговаря на две от трите основни условия - това за дълга и това за дефицита. Все още обаче - инфлацията остава по-висока от среднопретеглената инфлация +1,5% отгоре на трите държави с най-нисък ръст на цените. Финансовият министър обаче смята, че при нас може да се направи изключение, както бе и при Хърватия. 

Асен Василев представи и новия данък за мултинационалните компании, които страната трябва да приеме от началото на следващата година, според договорките на европейско и световно ниво. Новият данък е глобален и засяга компании с над 1 млрд. лв. оборот, които ще плащат допълнителни 5% данък над 10-процентната корпоративна ставка. 

"Допълнителните разчети към този момент, от допълнителните 5% корпоративен данък, които ще бъдат събрани, са мисля, че от порядъка на 250 млн. лв.", каза той.