Русия прекратява участието си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) до края на годината. Поводът е удължаването на санкциите срещу 18-те руски представители, заради участието на Москва в украинската криза, предаде БНТ.

ПАСЕ прие поправка към резолюцията за пълномощията на руската делегация, в която я лишава от право на глас и участие в ръководните органи на асамблеята до април. Решението беше прието със 148 гласа “за” и 64 “против”. Санкциите срещу 18-членната делегация бяха наложени миналата година вследствие на анексирането на Крим от Москва.

Според Робърт Уолтър, представител на европейските консерватори удължаването на санкциите трябва да продължи „докато те не покажат някакво разкаяние и не възстановят териториалната цялост на Украйна”.

„Ако храните мечката, рано или късно тя ще ви отхапе ръката”, казва Уолтър.

Колежката му Юлия Ловочкина добавя: 

“Вярвам, че санкциите трябва да останат в сила, и че това ще накара Русия да започне смислен и задълбочен диалог с Украйна и Европа”.

В текста на решението се посочва, че ПАСЕ отново ще обсъди въпроса на следващата си сесия в Страсбург от 20 до 24 април. Руската делегация обаче реагира по собствените им думи по “логичен начин”.

“Ние информирахме нашите колеги, че ако на Русия бъдат отнети основни права, то руската делегация прекратява участието си до края на 2015 година. Поздравяваме Асамблеята за приемането на неадекватно решение, което нанася много сериозен удар по общоевропейския междупарламентарен диалог”, коментира Алексей Пушков, председател на руската делегация в ПАСЕ. 

В резолюция отпреди няколко дни, парламентаристите от 47-те страни членки на Съвета на Европа призоваха Русия да изтегли войските си от украинска територия и да освободи до 24 часа Надя Савченко, пилот от украинските Военновъздушни сили, пленена от сепаратистите в Източна Украйна и откарана в затвор в Русия. Москва отказа да изпълни призива.