БРЮКСЕЛ - Украинският премиер Арсений Яценюк обяви днес за нелегитимно решението на местния парламент в Крим да проведе до десет дни референдум за отделяне от Украйна.

"Това е нелегитимно решение и така нареченият референдум няма никакви правни основания", каза той на пресконференция в Брюксел. Временният министър-председател участва в извънредна среща на върха на ЕС за Украйна днес.

Яценюк призова Москва да не признава самообявилите се нови власти в Крим, установили се след като въоръжени отряди от етнически руснаци превзеха държавните институции на черноморския полуостров.

Украйна досега се е въздържала да отговори на опитите на Русия да предизвика въоръжен конфликт, каза Яценюк, но предупреди, че при продължаваща ескалация "правителството и въоръжените сили ще действат в сътоветствие с конституцията и законите".

"Ние имаме по-малко оръжия и нямаме ядрени бомби,но имаме дух, духа на свободата", заяви той.

Яценюк призова Русия да седне на масата на преговорите и изрази готовност за сътрудничество с нея. "Ние обаче не сме готови да се предадем и да се подчиним на Русия", каза премиерът.

В кулоарите на срещата се говореше, че ЕС вероятно ще се въздържи от налагане на санкции за разлика от САЩ, чийто президент Барак Обама днес подписа заповед за замразяване на активи и забрани за пътуване на руснаците, виновни в застрашаване на суверенитета и териториалната цялот на Украйна.