През 2014г. България е продължила да бъде сред свободните държави на света, но за седма поредна година състоянието ѝ не се подобрява.

Това е заключението на американската неправителствена правозащитна организация "Фрийдъм хаус" в годишния ѝ доклад "Свободата по света 2015". По скалата от 1 до 7 (най-свободна към най-несвободна страна) България е с индекс 2. Такъв тя получава за пръв път през 2009г., когато се прави оценка за събитията от 2008г., и след това не успява да подобри този резултат.

С индекс 2 са още Румъния и Гърция, докато Турция и Македония (индекс 3.5) тази година са отбелязани като примери за влошаване на положението в Европа.

Общата тенденция е девета поредна година да намалява свободата по света. Авторите са кръстили доклада си "Завръщане към "железният юмрук" и изтъкват, че авторитарните режими са прилагали през 2014г. по-агресивни тактики срещу политическите и гражданските свободи, а терористите са засилили дейността си.

"Приемането на демокрацията като доминираща форма на управление, както и на международна система, основана на демократични идеали, са заплашени в най-голяма стпен от последните 25 години", казва Арч Пъдингтън, вицепрезидент на "Фрийдъм хаус" по въпросите на изследователската работа. 

През отминалата година свободата е намаляла в почти два пъти повече страни в сравнение с тези, в които се е подобрила - 61 срещу 33. Руската агресия в Украйна, отстъплението от демократичните постижения в Египет, кампанията срещу свободите и медиите в Турция и засилената централизация на властта в Китай свидетелстват за растящо пренебрегване на демократичните стандарти, които бяха пуснали корени във всички части на света, допълват авторите.

От анализираните 195 държави и територии 89 (46%) са оценени като свободни, 55 (28%) - като частично свободни и 51 (26%) - като несвободни. Навсякъде има отстъпление с изключение на Азиатско-тихоокеанския район. Тревожно е, че крачки назад правят големи, икономически силни и важни за региона си държави като Русия, Египет, Турция, Нигерия, Тайланд, Кения, Азербайджан, Венецуела. Най-зле е положението в Близкия изток и Северна Африка, следвани от страните от бившия СССР (без балтийските републики). В Европа авторите акцентират на негативните тенденции особено в Унгария и Турция, но също и в Македония, Косово, Босна и Херцеговина.