"Не може да става и дума за отписване на гръцки дълг. Възможни са малки уговорки, но не и фундаментални. Гърция трябва да се съобразява с Европа."

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за френския в. "Фигаро".

"Ние уважаваме резултатите от гласуването в Гърция, но и тя трябва да уважава останалите, общественото мнение и парламентаристите в останалата част на Европа." Така Юнкер коментира победата на радикалната лява партия "Сириза".

Шефът на ЕК разговарял с новия премиер Алексис Ципрас в понеделник, в деня след изборната му победа.

"Той ми каза, че не се възприема като заплаха, а като предизвикателство към Европа. На което аз отговорих, че Европа не е заплаха за Гърция, а предизвикателство", споделя Юнкер. 

Ципрас се зарича, че Гърция няма да приеме повече строги икономии. Той обаче смекчи тона за дълга на страната и обеща тя да изпълни задълженията си по него. Страните от еврозоната предупреждават, че няма да има повече кредити за Атина, ако тя не спазва ангажиментите си. 

Юнкер припомня също така, че "не е възможно напускане на еврозоната без излизане от ЕС", и призовава "Атина да бъде конструктивен играч" и в двете.

В интервюто председателят на Еврокомисията се спира и на общите перспективи пред ЕС, като посочва, че го очакват сериозни промени на фона на протичащите глобални икономически процеси.

"След 30 години нито една от страните от ЕС няма да може да участва в Г-7 - клуба на водещите държави", отбелязва той. И припомня, че ако през 1900 г. в Европа е живеело 20 на сто от световното население, през 2010 г. нейният дял е спаднал до 4 на сто. Затова според него спекулациите за вероятно излизане на Гърция от еврозоната и от ЕС са контрапродуктивни.

"Ние и без това сме най-малкият континент и не е време да разсъждаваме за разпад", изтъква Юнкер.

Юнкер призовава къщо така Франция да ускори структурните реформи, особено на трудовия пазар. Той не изключва евросанкции срещу Париж, ако програмата за намаляване на френския бюджетен дефицит не бъде изпълнена.