Парламентарната комисия по депутатските имунитети започна с фалстарт. Първото й заседание продължи само 15 минути и бе закрито поради липса на кворум.

На днешното заседание присъстваха петима депутати - Рая Назарян от ГЕРБ, Димитър Найденов и Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България", Николай Дренчев от "Възраждане" и председателстващият Хамид Хамид от ДПС.

Отсъстващи бяха Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е във Ванкувър по повод 30-ата годишна сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ПА на ОССЕ), както и Гюнер Ахмет от ДПС и Петър Петров от "Възраждане".

БСП и "Има такъв народ" въобще не излъчиха свои представители в комисията. По този повод възникна спор за кворума - дали той трябва да се смята според решението на парламента, според което депутатите са 12 или според реалната ситуация, в която са 8.

Никола Минчев ("Продължаваме промяната - Демократична България") застъпи тезата, че кворум има, тъй като на практика комисията се състои от осем човека. Хамид обаче не се съгласи - според решението на НС трябва да са 12. Според него заседанието трябва да се гледа и при закрити врата.

Задачата на комисията е да реши трябва ли да се откажат от депутатската си закрила от наказателни преследвания Бойко Борисов, Даниел Александров и Кирил Петков. Последнтият обаче сам се отказа от закрилата си, но към списъка в последствие се присъедини и Димитър Аврамов от ДПС.

За водещ на заседанието Хамид е бил посочен от председателя на НС Росен Желязков, тъй като парламентът не можа да се разбере за такъв. Депутатът на ДПС ще поиска от Желязков да изпрати запитване до наблюдаващите прокурори по делата на депутатите с поискани имунитети дали заседанията на комисиите ще бъдат открити, или закрити, тъй като това може да повлияе на разследванията.