Лидерът на ГЕРБ Бойко Боорисов все още не е депозирал в деловодството на Народното събрание декларацията, с която се отказва от имунитета си. Въпреки че вчера сутринта обяви, че ще направи това. Ето защо, ако до края на деня няма движение по въпроса, от БСП отново ще поискат залата да реши.

Това заяви депутатът от левицата Георги Свиленски на брифинг на парламента.

Когато народен представител доброволно се откаже от защитата си от наказателно преследване, председателстващият заседанието на НС изчита това от трибуната. В случая, тази сутрин Росен Желязков не уведоми колегите си за даден от Борисов имунитет.

Социалистите проверили - отказ не бил депозиран и в деловодството. Затова залата трябвало да реши. 

В дневния ред за седмицата има внесено предложение от социалистите за гласуване имунитета на Борисов. То се считаше за лишено от смисъл вчера, след като лидерът на ГЕРБ обяви, че все пак сам ще се откаже. 

Както Клуб Z писа, той първо говори рано сутринта пред журналисти като декларира, че няма да дава доброволно защитата си като народен представител. Малко по-късно обаче се оказа, че е размислил - свика нов брифинг и заяви, че все пак се отказва.

По неофициална информация на Клуб Z - вторият брифинг е дошъл на фона на заявката от "Продължаваме промяната-Демократична България", че депутатите на обединението ще гласуват "по съвест", т.е. не биха спазвали партийна повеля да бранят имунитета на Борисов.

Заради това и от ГЕРБ провалиха за втори път за тази седмица т.нар. лидерска среща.

Очаквайте подробности