Първия стенопис на жилищна сграда в центъра на София, изработен по новите правила на Столичния общински съвет за подпомагане на графити артисти, показа днес председателят на СОС Георги Георгиев.

„Заедно с Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс присъствахме на своеобразната среща между бразилската духовност и българското фолклорно наследство, изобразена в стенопис на фасадата на жилищна сграда на ул. Ген. Гурко №68. Той е част от художествената серия "Пътеводители" и е дело на Робезио Маркс и Тереза Декинта, бразилски творци от Acidum Project, които са в столицата по покана на бразилското посолство, за да изпълнят стенописа и да участват в поредица творчески инициативи, организирани съвместно с невероятните наши артисти от Visionary Деляна Ангелова и Йоан Ценков, на които благодаря за съвместната работа“, казва Георгиев.

Фондацията е една от водещите организации в София, която създава мащабни съвременни проекти в сферата на градските визуални изкуства.

„Авторите, търсейки вдъхновение в местния фолклор и графични кодове, специално за проекта им в България, включват избрани мотиви от българската шевица - ще видите познати елементи от нашите народни носии“, допълва председателят на общинския съвет.

И разказва, че бразилското арт дуо заминава за Франция в събота, за да създаде втория персонаж от поредицата върху стена от градското пространство на Париж.

„През пролетта в общинския съвет приехме нови правила, с които улесняваме и ускоряваме значително процедурите за одобряване на такива проекти в градската среда, за да можем да променяме облика на града и да привличаме повече наши и международни творци“, припомня още Георгиев.

Живеещите в тази сграда граждани са дали съгласие за проекта и бяха много доволни от резултата, уверих се лично вчера с разговор с тях, добави още той.

Вече са създадени и свободни стени на обществени пространства, където младежите да творят и е затегнат контролът срещу вандализма върху фасадите.