Министърът на икономиката Божидар Лукарски не скъса да хвали руския енергиен гигант "Лукойл" на откриването на първия технологичен обект от новия комплекс за дълбочинна преработка на нефта в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД.

Инсталацията „Газова сяра-4“ е на стойност 71 млн. долара и представлява първата фаза от мащабния инвестиционен план на компанията, който е в размер на 1,5 млрд. долара.

Проектът цели разширяване и модернизиране на производството на "Лукойл" в България.

„Бих оценил мащабите на този комплекс като уникални – това е истински нов завод в завода, единствен по рода си не само в България, а и в цяла Югоизточна Европа“, каза министър Лукарски по време на официалното откриване на инсталацията.

Той подчерта, че размерът на инвестицията я превръща в най-голямата частна такава в страната.

„Днешното откриване е доказателство за успешната реализация на проекта и представлява отличен старт на инвестиционната година. Убеден съм, че тя ще е една от най-успешните години за цялата българска индустрия“, допълни Лукарски.

Министърът приветства решението на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД да изведе от експлоатация старите производствени мощности, строени през 60-те години на миналия век, като подчерта, че замяната им с технологии за преработка от последно поколение ще допринесе не само за повишаване на качеството и ефективността на производството. Според Лукарски модернизацията на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ ще затвърди репутацията на Бургас като най-добрия град за живеене в България.  

„Изграждането на новия завод на „Лукойл“ за преработка на нефт е от голямо значение за цялата ни икономика. Той създава по-добра икономическа перспектива и има положителен ефект за позиционирането ни като сериозен износител на външните пазари на горива“, допълни министър Лукарски като пожела успешно и предсрочно приключване на всички етапи от изграждането на комплекса.

Първият вицепрезидент на ОАО „Лукойл“ г-н Владимир Некрасов изрази благодарност на ръководството и на държавата за постоянната подкрепа и за създадения благоприятен инвестиционен климат в страната, благодарение на който „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД се развива като съвременно предприятие, съобщава пресслужбата на икономическото министерство.

Сред присъстващите на церемонията по откриването на новата инсталация бяха още изпълнителният директор и председател на управителния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД г-н Сергей Андронов, г-н Валентин Златев, член на надзорния съвет, кметът на Община Бургас г-н Димитър Николов, областният управител г-н Вълчо Чолаков, като и представители на италианската „Кинетикс Текнолъджис“, която е изпълнителят на проекта по изграждането на инсталацията, уточняват от ведомството.