В рамките на посещението си в Истанбул украинският президент Володимир Зеленски с срещна с духовния лидер на православните християни - Вселенски Патриарх Вартоломей.

Зеленски е обсъдил с патриарха реализацията на украинската формула за мир и връщане на децата, които са депортирани от окупираните отеритории, за които Украйна се стреми да върне в семействата им, съобщава "УНИАН"

"Благодаря за непоколебимата поддръжка и молитвите за мир, за осъждането на агресията и всестранната помощ за украинци и украинки, пострадали от войната", каза лидерът от Киев.

На свой ред Вартоломей се изказа за възможно най-скоро приключване на войната в Украйна и подкрепи твърдението на турския президент Ердоган - че тя трябва да бъде приключена с дипломатически средства.

"Вселенската патриаршия... винаги е на страната на Украйна... бих желал да се върнат всички пленени и особено всички деца, които се намират далеч от домовете си", казва той цитиран от украинската медия.

Зеленски взе участие и в специална заупокойна молитва, която патриархът лично отслужи в памет на жертвите във войната в Украйна.

По-късно в послание той благодари на Вартоломей за "духовната подкрепа на Украйна и украинците, за молитвите за мир за цялата наша земя и за целия наш народ".

Молитвата бе отслужена в катедралата "Св. Георги" във Фенер, съобщава изданието Orthodox times.