Украинският президент Зеленски се прибра в Киев след няколко дни обиколки на Балканите - с петима командири от полка "Азов", пленени при отбраната на Мариупол миналата година.

Те бяха предадени на Турция през май миналата година. Други от полка бяха пратени на съд за тероризъм в Русия, но Украйна успя да си ги върне с размяна на пленници.

"Завръщаме се у дома от Турция и връщаме нашите герои у дома. Украинските войници Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Серхий Волински, Олех Коменко, Денис Шлеха. Те най-после ще бъдат със своите близки", обяви Зеленски след срещата с Ердоган.

Не е ясно защо е позволено на украинските войници да се завърнат, но Украйна посрещна новината с буйна радост и овации за президента си.

Никой не е уведомил Руската федерация, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи РИА Новости.

"Турция наруши споразумения като върна азовските командири в Украйна. Условията са нарушени и от турска страна, и от Киев. Според тях лидерите на "Азов" трябваше да останат в Турция до края на конфликта", обяснява Песков.

"Решението да се екстрадират лидерите на Азовската терористична група в Киве в нарушение на съществуващи уговорки е директно свързана с провала на украинската контраофанзива, а войниците на киевския режим се сблъскват с провали всеки ден", казва още Песков.

Според него Турция е под голям натиск от НАТО и това вероятно е причината да бъдат пуснати азовците.