На срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, държавите членки няма да отправят покана към Украйна да се присъедини към алианса. Това заявиха германски правителствени източници.

„Времето не е подходящо за покана към Украйна за конкретни стъпки към членство", заявиха от правителството в Берлин в понеделник. - Няма консенсус за това и сред съюзниците.“

От гледна точка на Германия сега фокусът трябва да бъде върху предоставянето на конкретна помощ на Украйна в настоящата ситуация. Като вторият по големина поддръжник на Украйна по отношение на доставките на оръжие, Германия има специална роля в това. Освен това партньорството с Украйна следва да се засили чрез създаването на Съвет НАТО-Украйна, който да заседава четири пъти годишно.

По-рано вестник "Билд", позовавайки се на вътрешни за НАТО източници, съобщи, че германското правителство, заедно с правителството на САЩ, иска да отхвърли молбата на Украйна за членство в НАТО. Според доклада "САЩ и Германия са искали да блокират официалната молба на Украйна за членство в НАТО".

Още в неделя американското правителство даде да се разбере, че според него Украйна не може да бъде приета във военния алианс в краткосрочен план. В същото време то изтъкна перспективата за всеобхватни гаранции за сигурността на Украйна - след края на войната и преди евентуалното членство в НАТО.

По време на срещата на върха на НАТО във вторник и сряда във Вилнюс вниманието ще бъде насочено към това как Украйна може да бъде приближена към алианса и какви гаранции за сигурност могат да ѝ бъдат предоставени след края на руската война срещу нея.

От седмици Украйна настоява за официална покана за участие в НАТО. През уикенда украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще участва в срещата на върха при условие, че Украйна получи там сигнал за бъдещето си във военния съюз.

„Искаме всички решения да бъдат взети по време на срещата на върха. В този случай е ясно, че аз ще бъда там“, заяви той в интервю за американската телевизия ABC, публикувано в неделя. - Не искам да ходя във Вилнюс за забавление, ако решението вече е взето предварително“.

САЩ са готови да предложат на Украйна защита, подобна на тази на Израел, след края на войната, съобщиха пък американските медии. Байдън обвърза предложението с времето между края на войната и евентуалното присъединяване към НАТО.

Процесът на присъединяване на една държава към западния военен съюз отнема време, заяви Байдън пред CNN в интервю, излъчено в неделя. Междувременно САЩ биха могли да предоставят на Украйна необходимите оръжия и способности за самозащита. Байдън обаче подчерта, че това би било възможно само в случай на прекратяване на огъня и сключване на мирно споразумение.

САЩ подкрепят Израел с около 3,8 млрд. щатски долара всяка година - значителна част от тях отиват за защита срещу ракети и военни технологии.

Кулеба: Съюзниците от НАТО се съгласиха да премахнат Плана за действие за членство

Съюзниците от НАТО постигнаха консенсус за премахване на Плана за действие за членство (ПДЧ) за влизането на Украйна в Алианса, предаде "Гордон".

Според украинския външен министър Дмитро Кулеба НАТО е стигнало до такова решение "след интензивни преговори".

"Съюзниците в НАТО постигнаха консенсус за премахване на ПДЧ от пътя на Украйна към членство".

Кулеба подчерта, така ще се ускори процедурата по присъединяване на Украйна към алианса.