Министърът на образованието проф. Галин Цоков е разпоредил незабавна проверка на избора на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на СУ. Това съобщиха във вторник от МОН след като вчера стана известно, че уволненият директор на болница "Лозенец", свързван с множество скандали, отново е бил избран на поста.

Последва отворено писмо на трима преподаватели, които твърдят, че Спасов се е докопал до пзицията на декан с поредица от нарушения и машинации.

Ще бъде изискано от висшето училище да предостави цялата налична информация на министерството, като ще бъде проверена законосъобразността на процедурата, информират от министерството. МОН очаква и становището на Контролния съвет на Софийския университет, който също е сезиран.

Трима преподаватели от Медицинския факултут тази сутрин в отворено писмо обявиха, че на общото събрание, на което е бил избран Спасов, са извършени редица груби процедурни нарушения.

"Под огромен натиск от страна на проф. д-р Любомир Спасов върху членовете на събранието, използвайки собствено тълкуване на правилника и погазвайки Закона за висшето образование, той грубо ограничи правата на лекарите-преподаватели в Медицинския факултет", твърдят тримата.

Те са били кандидати за ръководни постове на въпросното общо събрание, но като опоненти на Спасов са били лишени с процедурни хватки от възможността да участват. 

Оставени са да се състезават за постове само онези, които са от неклинични специалности - биология, химия, физика, биофизика, които се изучават в първи курс във факултета. На действащите лекари е забранено да бъдат предлагани за заместник-декани, председатели на общото събрание, членове на факултетния съвет и т. н.

"Проф. Спасов съобщи, че не всички членове на академичния състав, имайки предвид лекарите-преподаватели, могат да заемат ръководни постове във Факултета. Ние - доц. д-р Йорданка Узунова (началник на педиатричната клиника на "Лозенец"), доц. д-р Радосвет Горнев (който за известно време беше и.д. директор на болницата след уволняването на Спасов) и доц. д-р Дорина Асенова (началник на АГ клиника в УМБАЛ “Лозенец”, досегашната деканка на факултета), не бяхме допуснати до избори, съответно за председател на Общото събрание, заместник-председател на Общото събрание и декан", се казва в писмото.

Тримата лекари изказват съмнения и в гласовете, с които е избран Спасов -  "с неясно и вероятно недостатъчно мнозинство". Според съобщението на СУ резултатите са били 51 гласа „за“, 9 гласа „против“ и 20 гласа „въздържал се“. На сайта на университета информацията за избора от 23 юни е публикувано почти две седмици след като той е станал факт.

В писмото тримата дават и примери, че Спасов минал към разправа с опонентите си.

 "Няколко дни по-късно беше свикан Факултетен съвет и в познатия му стил на управление, проф. Спасов „отмени" провеждащите се в момента конкурси за академични длъжности във Факултета, обявени преди повече от два месеца от Академичния съвет на СУ „Св. Кл. Охридски", твърдят те.

Авторите на откритото писмо са сезирали Контролния съвет на СУ, завели са и дело в Софийския административен съд.

След като стана ясно, че Спасов отново е избра за декан, се повдигна въпросът дали той не е незаконен заради неспазване на Закона за висшето образование. В него се постановява обаче че за декан може да бъде избирано лице за максимум два последователни мандата. Сега Спасов е за трети път декан, но мандатът му не е веднага след втория, т. е. нарушение в това отношение може би няма.

Името на несменяемия в продължение на 23 години директор на болница "Лозенец", известна и като Правителствена, Любомир Спасов се свързва с редица скандали. Той беше уволнен преди две години, през лятото на 2021 г. от тогавашния служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Мотивите за това решение бяха много - сред които източване на НЗОК с фалшиви хоспитализации, злоупотреби. Но най-сериозното обвинение, за което тогава Кацаров изнесе данни и после даде и на прокуратурата, беше за незаконни транслантации с органи от живи донори. Присаждането е ставало на богати чуждестранни пациенти, а донорите са били млади хора от Украйна, Молдова и т. н. като се декларирали и фалшиви родствени връзки. Две години по-късно развитие по тази тема от разследващите органи няма.

Наскоро сегашното ръководство на "Лозенец" откри таен луксозен апартамент на внушителна площ на четвъртия етаж на болницата, правен по времето на Спасов. Вътре бяха намерени и технически средства за записване и следене, а самият бивш директор обясни, че го бил направил не със средства на лечебното заведение и това му било място за почивка след тежките операции. Тогава той обвини сегашното ръководство на "Лозенец", че изнасял информацията, за да му попречи да спечели деканската позиция. 

В сегашния избор на Спасов в болницата се опасяват, че може би виждат първите стъпки към неговото връщане обратно и реабилитиране.