СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – "Германия е солиден, силен, голям партньор на България и то не само в рамките на ЕС. Тя винаги е била една от държавите, които са подкрепяли България по пътя й към членство в ЕС, а впоследствие и при задълбочаване на европейската интеграция."

Това заяви външният ни министър Даниел Митов след днешните си срещи в Берлин – в канцлерството с д-р Кристоф Хойсген, съветник на Ангела Меркел по въпросите на външната политика и сигурността, в Бундестага  с председателя на парламентарната комисия по европейските въпроси Гунтер Крихбаум и с председателя на парламентарната комисия по външна политика Норберт Рьотген.

Обсъден беше голям спектър от теми и то не само по двустранните ни отношения, а и по предизвикателствата на геополитическата обстановка и намиране на решения - противопоставянето на “Ислямска държава” (ИД), недопускането на нейни чуждестранни  бойци на територията на България, миграционния натиск, енергийната независимост.

“За голямо наше щастие, един от висящите казуси в българо-германските икономически отношения бе успешно решен. Германските държавни гаранции относно немските инвестиции в България ще бъдат възстановени. Това ни дава повод да гледаме с много сериозен оптимизъм на развитието на нашите отношения и на бъдещи по-големи възможности за инвестиции”, заяви министър Митов след разтоворите си.

Кристоф Хойсген - съветник на Ангела Меркел по въпросите на външната политика и сугурността,
посреща Митов в канцлерството.

Домакините са оказали пълна подкрепа на усилията на българското правителство по осъществяването на правосъдната реформа. Това е един от най-сериозните въпроси, който стои пред кабинета “Борисов”, е уверил Митов.

Според него приемането на стратегия за реформа в правосъдието се оценява много високо. Сега трябва да следват резултати. 

“Ясно изразихме волята си пред нашите партньори да работим в тази посока и да покажем резултатите. Те поеха ангажимент да ни помагат многопосочно”, каза още министърът.

 Той е повдигнал въпроса за миграционния натиск и за това в рамките на ЕС ние да получим подкрепа по опазването външната граница на съюза. Това е свързано и с въпроса за чуждестранните бойци, обучавани в лагери на ИД.

“Службите си вършат работата, но ние трябва всякак да помагаме за ограничаване на възможностите потенциални терористи да навлизат на територията на ЕС, както през България, така и през други държави членки на съюза”, уточни Митов.

Обсъждана е била също енергийната сигурност и търсенето на възможности за доставки на газ от различни източници. 

“Говорихме и за интеграцията на Западните Балкани в ЕС, за перспективите в тази посока. Партньорите ни много разчитат на активната позиция на България в региона, дори виждат лидерската ни роля”, подчерта външният ни министър.

Той уверил домакините, че модернизацията на българската армия е сред приоритетите на правителството, което е решено да изработи план и конкретни стъпки.

По кризата в Украйна Митов заяви: “България, както и ЕС, е решена на стъпки за ограничаване на конфликта, за деескалация на напрежението. Целта е да се спрат бойните действия и да не умират хора.”

Попитан за задържаните български граждани в Судан, Митов отговори: “Продължават усилията те да бъдат освободени, като водеща роля в случая е на ООН. Ние поддържаме постоянен контакт с тях и се надяваме в най-скоро време да бъдат освободени. Знаем, че те са добре, в безопасност са и са в добро състояние. Трябва нещата да се организират логистично по освобождаването им и прибирането в родината.”

Утре Митов ще се срещне с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.