"Продължаваме промяната" промени позицията си по отношение на инхаус процедурите. Това стана ясно от изказвания на регионалния министър Андрей Цеков пред регионалната комисия на парламента.

Тези процедури, които по време на правителството на Кирил Петков бяха обявени от партията за порочни, не само че няма да бъдат разваляни, но дори ще бъдат индексирани.

Строителството на "Хемус" ще бъде размразено. Новата власт ще прекрати мегапоръчките за пътно поддържане за 3,6 млрд. лв. и ще ги обяви наново, по нови правила.

Тази "правна амнистия" е изненадваща, защото "Продължаваме промяната" бе категоричен противник на тези процедури. Това бе и една от причините за разпадането на кабинета "Петков", като от "Продължаваме промяната" тогава обвиниха коалиционния си партньор "Има такъв народ" в корупция заради идеите им разплащане на старите договори. МРРБ вече счита, че старите договори по инхаус процедурите били приключена тема.

"По тези договори са минали всякакви преклузивни срокове за реализиране на всякакви правни съображения. Има сключени договори, те са санирани, независимо дали са имали пороци", заяви Цеков.

Според Цеков няма проблем да се вземе решение по този въпрос на ниво Министерски съвет до един месец, без да е необходимо извънредно законодателство и да се пристъпи към изпълнение на договорите.

Той бе категоричен, че няма как да се изпълняват без индексация договори за строителство от 2019 г. Преди време от "Продължаваме промяната" твърдяха, че цените по договорите са раздувани.

"Грабежът на века"

Депутатът Гроздан Караджов ("Има такъв народ"), който бе регионален министър в правителството на Петков, излезе със специална декларация по темата. От трибуната на парламента той попита "Продължаваме промяната" дали оттам си спомнят "грабежа на века“ и добави, че с народния представител Бойко Рашков май са единствените двама останали, които си спомнят за него и за изнесените от банковите офиси сакове и чанти, натъпкани с милиони корупционни държавни пари, преведени като аванси за още незапочналата автомагистрала "Хемус". Според Караджов е логично една част от залата да са потънали в коалиционна или по-скоро некоалиционна амнезия.

"Нека да им припомня собствените им твърдения още от 2021 г. - да кажем, че от 50-60 милиона или от 70-80 милиона – толкова, колкото авансово са се превеждали на компании, представящи се за строители на магистрали, са се отделяли 30-40 процента от средствата, като са се насочвали към една политическа партия – това е политическа партия ГЕРБ", добави Караджов.

Изтъкна и коментара на Кирил Петков за доклад на Агенцията за вътрешна финансова инспекция относно инхаус договорите на Агенция "Пътна инфраструктура", че ценообразуването е много надвишено, а заключенията са, че законът за обществените поръчки е нарушен.

"Това политическо говорене и последвалите действия на ПП замразиха за повече от две години работата по стратегическите за България обекти автомагистрала "Хемус", пътя Ботевград – Видин и 84 действащи свлачища по пътищата на България", смята депутатът.

По думите му изведнъж вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството се обърнал на 180 градуса и решил "да ускори изграждането на "Хемус" и направо предложил да бъде затворен вече дебатът за инхаус договорите. Караджов изтъкна, че според министъра цените вече са били ниски и трябвало спешно да бъдат индексирани.

Депутатът посочи, че преди две години от "Продължаваме промяната" обявиха война на инхаус договорите, защото били "грабежът на века", а днес вече смятат да ги довършат ударно и без никакви промени.

"Преди две години се възмущаваха, че цените по тези договори били многократно завишени, днес смятат даже да ги индексират, защото са ниски.

От същите осем фирми се строят тези магистрали, които бяха обявени уж за "бебетата на Караджов", явно днес вече сте осиновили бебетата", каза още Караджов.

И допълни:

"Преди една година от "Продължаваме промяната" написаха закон за открадната магистрала, защото договорите, по които „Хемус“ се строи, са незаконни, а днес смятат да изпълнят същите тези незаконни договори, като просто ги "санират" с акт на Министерския съвет".

Според Караджов преди 18 месеца от "Продължаваме промяната" искали всеки договор и плащане за пътно строителство да минава през парламента, днес изобщо не смятат за необходимо да занимават депутатите с това, защото не било тяхна работа.

Същите фирми на двойна цена с три години закъснение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата.

"Вижте какво се случва с вашата дъвка от последните три години за инхаус процедурите. Спорът в зала е на ПП ли са фирмите, на ИТН ли. Ние не присъстваме.Честито на българския народ. Получава същите фирми, на двойно по-висока цена, с три години закъснение. Това, което направихме за тези три години, е глупост", каза Борисов.