"Непрекъснато има провокации от президентската институция."

Това каза в петък премиерът Николай Денков след изказването на президента Румен Радев по-рано през деня. "Управляващите нямат собствено мнение", нападна президентът. 

"Винаги съм казвал, че институциите трябва да проявяват уважение една към друга. Непрекъснато има провокации от страна на президентската институция. Няма да вляза в този тон. Ще отговарям по начина, по който смятам, че трябва да отговаря институцията, която представлявам, и по начина, който защитава българските национални интереси", каза Денков.

"Кога нашият президент е имал свое мнение - когато подписва тези цитати или когато днес повтаря руски опорки, които нямат нищо общо с това от членовете на ЕС и НАТО", попита още премиерът по темата за собственото мнение.

Той онагледи това си питане с няколко цитата.

"Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна."

"Ние сме в пълна подкрепа на правителството и хората на Украйна и тяхната героична защита на тяхната страна. Ние препотвърждаваме нашата безусловна подкрепа на украинската независимост и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, вкл. международни води."

"Руската федерация е най-съществената и директна заплаха за стабилността на държавите - членки на НАТО, а също така на мира и стабилността в евроатлантическата област."

Денков уточни, че въпросните цитати са от мадридската декларация на 29 юни 2022 г. - 4 месеца след началото на войната, която е излязла от името на всички държавни ръководители след среща, на която е присъствал Радев.

Премиерът коментира и думите на Радев как Украйна настоявала да води войната, но сметката плащала цяла Европа.

"Българският национален интерес е войната между Русия и Украйна да спре колкото се може по-бързо, но това няма да стане с призиви към Украйна. Войната е започната от Русия, най-лесният, най-бързият начин е Русия да изтегли войските си от Украйна и тогава войната може да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин." 

"Този, който настоява да води тази война, е кръгът около Путин. Те започнаха войната. Най-бързият начин тази война да спре е същият този кръг да каже на войските си - изтеглете си, и войната ще спре за един ден", категоричен беше Денков.

По думите му изграждане на военни сили и интегрирането им в НАТО е единствената гаранция, която България има за защита на националната сигурност.

"Така че по никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на едни БТР-и, които никога не са били използвани в тази държава, които стоят в складовете повече от 40 години и са били забравени в тези складове като заплаха за националната сигурност", добави Денков.