Руският президент Владимир Путин оповести, че е готов да разкрие какви са задачите пред "специалната военна операция" в Украйна. Но не и пред камери.

Държавният глава увери журналиста на пропагандната медия ВГТРК Павел Зарубин, че украинското контранастъпление "не се е увенчало с успех".

Лидерът обаче явно бе хванат неподготвен с въпроса какви тогава са следващите задачи пред руската армия.

"Ще ви разкажа после, когато камерите са изключени", обеща президентът.

На 24 февруари 2022 г. Путин обяви за две освовни цели на инвазията са "демилитаризацията" и "денацификацията" на Украйна. Впоследствие, като стана ясно, че не може да бъде превзета цялата територия на страната, действията на руските войски бяха фокусирани в Източна Украйна. Тогава се избистри нова цел - "да се защити Донбас".

От време на време приближени на Кремъл пропагандисти като водещият Владимир Соловьов и чеченският диктатор Рамзан Кадиров посочват нова мисия - "десатанизацията" на Украйна.

Но наградата взима самият руски президент, който на 22 декември 2022 г. обяви, че Русия е започнала войната...,за да "приключи войната".

Путин: Имаме касетъчни боеприпаси. И ще ги използваме огледално

В интервюто пред Зарубин Путин предупреди, че Русия си запазва правото на огледален отговор, ако Украйна използва касетъчни боеприпаси.

"Руската федерация има достатъчно запаси от различни видове касетъчни боеприпаси, досега не са го правили, не са го използвали и ние не сме имали такава нужда, въпреки добре известния недостиг на боеприпаси в определен период от време, но ние не го направихме. Но, разбира се, ако те бъдат използвани срещу нас, ние си запазваме правото на огледални действия", заплаши президентът.

През февруари 2022 г. употребата на касетъчни боеприпаси беше наречено престъпление от тогавашния прессекретар на Белия дом Джен Псаки. В началото на юли обаче Вашингтон оповести, че възнамерява да достави на Украйна от въпросните снаряди, въпреки съпротивата на групи за правата на човека като "Хюман райтс уоч".

Що се отнася до конкретното изявление на Путин - има данни, че и двете армии са използвали касетъчни боеприпаси на фронта.