На Русия се пада една трета от изкупеното през 2014 г. злато от централните банки, съобщи в. "Файненшъл таймс". Количеството е рекорд за държава от 1989 г. насам.

През м.г. централните банки са купили общо 461 т от жълтия метал, което е с 13% повече, отколкото през 2013 г. и е второто най-високо ниво от отпадането на т.нар. златен стандарт през 1971 г.

За последната година руската централна банка е купила 152 т злато, което по сегашните цени на метала е на стойност от $6,1 млрд. В сравнение с 2013 г. увеличението на покупките е със 132%.

Устремът на Москва към златото е с цел да се освободи зависимостта си от щатския долар и да подсили курса на рублата, която са последната година поевтиня с 50% спрямо зелените пари заради икономическите санкции и спада на цената на петрола.

Според анализатори голяма част от придобитото количество е местно производство, което минните компании не могат да продават навън заради икономическите санкции.

Увеличаването на покупките на злато от институциите е позитивно за цената му, казва Матю Търнър, анализатор от компанията Macquarie. Ако те не го бяха направили, то трябваше да бъде изкупуно от частни инвеститори или чрез бижута от потребителите, което вероятно щеше да доведе до спад на цената му, добавя той.

От началото на годината цената на благородния метал се увеличи със 7%.