ЕС ще инвестира и ще създаде работни места в Латинска Америка и Карибите.

Това обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на среща с бразилския президент Инасиу Лула в Брюксел. Двамата говориха часове преди започващата среща на върха между ЕС и Общността на латиноамериканските и карибските държави. В нея участва и българският премиер Николай Денков.

„Ще инвестираме по начин, който ще облагодетелства местните общности и ще създаде добри работни места“, обеща Фон дер Лайен, без обаче да огласи подробности.

Веднага след срещата й с Лула започнаха разговори за търговията между емисари на двете страни.

Инасиу Лула от своя страна изтъкна постиженията на Бразилия – най-силната икономика в Латинска Америка.

Днес 87 на сто от произвежданата в тази страна електроенергия е възобновяема. Възобновяема е и половината (50%) от произведената там енергия като цяло в сравнения с 15 процента в целия останал свят.

Интересен факт е, че голяма заслуга за това постижение има бразилският министър на мините и енергетиката (2003-2005) Дилма Русеф, която е от български произход. От 2011 до 2016 г. тя бе президент.

През август ще бъде представена програма за развитието на Бразилия, като приоритет ще бъдат енергийният и климатичният преходи.

„Искаме да поканим ЕС да участва. Защото това вероятно ще бъде най-мащабната подобна програма в една развиваща се страна в днешно време“, каза Лула.

Главна тема на предстоящата среща на върха с участието на общо 60 държави е икономиката. ЕС усилено търси начини да диверсифицира доставките си на ключови суровини.

Отделно Европа се опитва най-после да сключи търговско споразумение с Меркосур – южноамериканския общ пазар.

„Всичко е постижимо, ако накрая се стигне до такова споразумение“, заключи Урсула фон дер Лайен.