Намеренията на Вашингтон да наложи санкции на Русия - ето това вече е заплаха, заяви руският външен министър Сергей Лавров веднага след срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери, която приключи преди минути в Рим.

Обърнах внимание на Кери, както направих и вчера в Париж, че продължава нагнетяването на атмосферата с обявяването на някакви закрити списъци на руснаци, на които ще бъде забранено да влизат в САЩ, посочи руският министър.

Кери ме увери, че такива списъци засега няма, но това не променя нещата - това е равно на заплаха. Подобна заплаха е намерението да се замрази работата на Г 8 и на Съвета "НАТО-Русия", подчерта Лавров.

Тази организации на нас са ни нужни не повече, отколкото на нашите партньори, и не повече, отколкото на световната общност, която е заинтересована от нормален диалог между Запада и Русия, а поставяне на ултиматуми и опити да се иска нашата позиция едностранно да се промени не са приемливи, заяви той. А  позицията ни за Украйна руският президент изложи достатъчно ясно, допълни дипломатът.

"Джон Кери разбира, че нормален разговор не може да се води под заплахата със санкции или ултиматуми. Засега не мога да кажа, че между нас е постигнато съгласие, ще уведомя президента Путин за предложенията на Кери, след което той ще вземе решение", посочи Лавров