Малко след публикацията на Клуб Z, в която ви разказахме за спорна поправка в Закона за съдебната власт, внесена от депутати на ДПС, тя е била оттеглена. Става въпрос за опита на Движението да изключи Върховния касационен съд (ВКС) от контролната му роля при избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), като повери обжалването изцяло и само на Върховния административен съд (ВАС), председателстван от противоречивата фигура Георги Чолаков.

Според ЗСВ решенията по допустимостта на предложенията за членове на ВСС от професионалната квота може да се обжалват в тридневен срок от обявяването им чрез съответната колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС, определени на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение. Решението се постановява в 7-дневен срок от подаване на жалбата и е окончателно.

Депутатите на ДПС Хамид Хамид и Ертен Анисова внесоха поправка в ЗСВ, според която смесеният състав от двете върховни съдилища бива заменен от петчленен от ВАС.

Ако текстът на ДПС бе приет, то той щеше да окаже влияние и по отношение на обжалванията при направения избор на професионалната квота за членове на ВСС, тъй като според закона решението на избирателната комисия, с което се обявява резултатът от избора, подлежи на обжалване пред смесения състав на ВКС и ВАС. С една промяна, за законосъобразността на избора вече щеше се произнася само ВАС.

Политическите подозрения относно това направено предложение бяха, че Движението опитва да прати предстоящия избор на членове на ВСС в удобния съд на Георги Чолаков, елиминирайки недолбвания от тях ВКС.

Отварянето на ЗСВ с подписите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС, и то толкова скоро след като скоро бе разглеждан заради механизма за въвеждане на ефективен контрол над главния прокурор, вече породи брожения. Трите формации предложиха за избора на адхок прокурора по разследването на главния прокурор да не се ползва Единната информационна система на съдилищата, а нова такава. Подозренията бяха, че това ще доведе до елиминиране на вече направения избор на съдия Даниела Талева, която трябва да разследва и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов. Наложи се от ПП-ДБ да успокояват, че изрично ще внесат допълнение към текстовете - че изборът на Талева остава.

Такива изменения са внесени от ПП-ДБ, днес до 18 ч. бе крайният срок. 

Добавени са и други - касаещи отмяната на постановленията на прокуратурата за прекратяване на наказателно производство - друга нововъведена форма за контрол на държавното обвинение. От ПП-ДБ предлагат отмяната да може да се направи и в срок до две години, когато се касае за производство за тежко престъпление и до една при останалите случаи.

Предвидено е и главният прокурор да прави това при специфични случаи.