Минималната цена на дребно на половин литър водка в Русия ще бъде намалена с 15,9 на сто от 1 февруари, предаде РИА Новости.

Така цената на бутилката ще бъде вече 185 рубли, или 2,34 евро. Това е първото поевтиняване на водката, откакто държавният орган Росалкоголурегулирование започна да установява твърди цени за твърдия алкохол.

Досега цената бе 220 рубли (2,78 евро).

Намалява и изкупната цена, която търговците плащат на производителите на водка. На дребно от 171 рубли (2,16 евро) тя става 162 рубли (2,05 евро). Цената на едро пада от 179 рубли (2,26 евро) на 170 рубли (2,15 евро).

Същевременно се запазва долната граница на стойността на полбовин литър коняк и бренди.

През декември 2014 г. руският президент Владимир Путин нареди на правителството да спре поскъпването на водката. Според него по-високите цени на любимия алкохол на руснаците водели до по-голяма консумация на незаконен и съответно опасен продукт.

Решението за намаляването на цената на водката бе разкритикувано от Вадим Дробиз - шеф на Центъра за изследване на федералния и регионалния пазари на алкохола (ЦИФРРА). Според него мярката е икономически необоснована, тъй като през последните месеци нищо в Русия не е поевтиняло. Той смята, че една бутилка водка трябва да струва 260 рубли (3,29 евро).

"Така ще поевтинее и ще бъде по-лесно и бързо продадена цялата водка менте", каза Дробиз.