"Дяволът е в детайлите, а в законопроектите обикновено детайлите са в преходните и заключителните разпоредби."

Така главният прокурор Сотир Цацаров обясни днес изненадващата развръзка вчера на едно от делата срещу Цветан Цветанов - това за незаконното подслушване.

Както Клуб Z вече писа, бившият вътрешен министър бе оправдан, след като прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията срещу него заради настъпили промени в законодателството по времето на кабинета "Орешарски". Както е известно, при такъв случай задължително се взимат под внимание по-благоприятните закони за подсъдимия.

Цацаров каза, че прокуратурата "не е имала каквато и да е друга законосъобразна възможност, освен да не поддържа обвиненията".

"В момента действа Закон за МВР, който закон е бил предложен на вниманието на Народното събрание, внесен от Министерски съвет в НС през ноември 2013 г. В преходните и заключителните разпоредби на закона са били предвидени и изменения в Наказателния кодекс.

Тези изменения касаят приложенията на т. нар. военно-длъжностни престъпления по отношение на длъжностните лица от състава на МВР. Тези изменения предвиждат, че спрямо тези лица (Цветанов бе подсъдим заедно с трима бивши директори на СДОТО, б.р.) наказателна отговорност в такива случаи се носи само при война, военно положение или на изпълнение на мисия в чужбина. 

Бившите директори на СДОТО са обвинени именно в такова престъпление. За тях новият закон представлява по-благоприятен наказателен закон. Бившият вътрешен министър е обвинен в допустителство по служба спрямо лицата, извършили такива престъпления, а именно директорите на СДОТО. На 19 юни 2014 г. законопроектът се превръща в Закон за МВР. Дяволът е в детайлите, а в законопроектите обикновено детайлите са в преходните и заключителните разпоредби", разказа цялата хронология на обвинението Цацаров.

Днес той представя пред журналисти съвместен проект с Швейцария.