България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия ще поискат съвместно от ЕС в сряда да удължи забраната за внос на зърно от Украйна след крайния срок от 15 септември, за да се избегнат големи трусове на пазара.

Това съобщи министърът на земеделието на Унгария Ищван Наги пред Ройтерс.

Петте страни станаха алтернативни транзитни маршрути за украинско зърно, за да се компенсира забавения износ през черноморските пристанища на страната след руската инвазия. Провалът на сделката, позволяваща износа от Черно море тази седмица, може да доведе до увеличаване на потоците от зърно и затруднения в държавите.

През май Европейският съюз им разреши да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, като същевременно разреши транзита на такива товари, включително към други страни от ЕС. Тази забрана трябва да приключи на 15 септември.

На път за срещата във Варшава Наги каза, че страните ще поискат забраната за внос на четирите продукта да остане, като транзитните доставки да продължат.

Той уточни, че ще се обсъди и вариант, при който членките могат индивидуално да поискат от ЕС да добави продукти към своеобразния "черен списък".

"Отиваме във Варшава, за да затвърдим сътрудничеството на петте държави и да подпишем декларация или споразумение, в което ще поискаме от ЕС да удължи забраната отвъд 15 септември", каза Наги.

Той отбеляза, че жътвата на царевица и слънчоглед в Унгария не е започнала, а в складовете все още останало малко украинско зърно. Предишни затруднения блокираха милиони тонове зърнени храни в петте страни, сваляйки цените за местните фермери.

Наги обяви, че петте членки искат забраната да остане до 31 декемврии.

"Очевидно Украйна, като се има предвид размера й, всичко, което произвежда и изнася за Европа, смущава пазара. Същото е положението с пилешкото месо, яйцата, меда. За момента четирите продукта ще останат, ние се стремим да запазим забраната за тези четири продукта и вероятно ще има споразумение, според което страните поотделно могат да поискат от ЕС да наложи забрана за допълнителни продукти... за това ще говорим."

Полският министър на земеделието Робърт Телус заяви във вторник, че Варшава желае да подобри транзита на украински стоки през Полша, но че ЕС трябва да помогне с инфраструктурата. Наги посочи, че наземният транспорт на зърно е скъп и предложи ЕС да предложи прогресивна субсидия за транзитна такса на Украйна или на корабните компании, за да позволи зърното да се превозва до алтернативни пристанища, за да се избегне натоварването на европейските пазари.