Парламентарните групи обсъждат дали заседанията на Народното събрание да се преместят отново в Партийния дом, където ги пратиха ГЕРБ и "Обединени патриоти" по времето на последния кабинет "Борисов". Решение все още няма, но депутатите масово са "за" - защото в соц. зданието им е по-комфортно и защото журналистическият достъп до тях бе сведен близо до нулата за онзи 8-месечен период на предходното преместване.

Разговаряме по повода със зам.-председателя на парламента Никола Минчев, който в началото на следващата година трябва да поеме поста председател по силата на споразумението с ГЕРБ за ротация. Тогава се очаква да е и бъдещият "трансфер" в Партийния дом.

Г-н Минчев, обсъждано ли е на председателски съвет или в друг формат връщане на Народното събрание в сградата на Партийния дом и ако да - с какъв мотив? Кои парламентарни групи искат това и кои не?

- Понеже от много време се знае, че за настоящата сграда на Народното събрание е необходим основен ремонт, най-вече на покрива, но той може да обхване цялата сграда, със сигурност Събранието ще трябва да се премести в сградата на Партийния дом поне за известно време. Въпросът е, че този ремонт надали ще е много кратък и това време надали ще е два месеца.

Т.е. временните неща са постоянни?

- Въпросът дали да се преместим сега - за следващата сесия или в последващ момент, да речем пролетта на 2024 г., не е поставян и не е обсъждан, но всички са наясно, че ще дойде този момент. Сред парламентарните групи има различни мнения дали по принцип трябва НС да провежда заседанията си в сградата на Партийния дом или все пак да ползва настоящата. 

Да ги назовем тези групи, които искат постоянно преместване.

- От ГЕРБ-СДС още от началото на 47-ия парламент, който за мен е първият като народен представител, поставиха въпроса за връщането в Партийния дом, други пък не желаят, но нека първо да бъде подложено на сериозно обсъждане и всеки сам да се заяви.

Аргументът на народните представители е, че сегашната сграда е тясна, няма място за кабинетите им и като цяло сме един върху друг. Но моят личен аргумент срещу постоянното преместване е традицията. Аз вярвам, че настоящата сграда е символ на тази институция. Да, няма достатъчно пространство, но дори тази близост между народни представители, парламентарни репортери, посетители, които влизат през деня - това е част от парламентарната култура в България.

Сигурен съм, че за част от народните представители би било много по-удобно да са в другата сграда, в която е много по-затруднен достъпът на журналисти до тях, защото това ще им даде възможносст да избягат от неудобните въпроси, но поне аз приемам, че нормална част от журналистическата работа е задаването на неудобни въпроси. Длъжностната характеристика на народните представители е да се справят по някакъв начин с тези въпроси, но не и като ги избягват.

Това е един от основните аргументи на депутати "за" преместването, който обаче никой не назовава на глас - че сега няма никакъв ред за медиите и някои от тях злоупотребяват и с вас, и с колегите си. Но не може ли да се измисли форма за регулация в сегашната сграда, която да не е така крайна като "мярката" пълна изолация на журналистите, каквато видяхме вече с предходното преместване в Партийния дом.

- Има много неща, които и сега не са допустими, факт - като това представител на медия да нахлуе в стаята на парламентарна група. Стаята на една парламентарна група е запазено място за тази парламентарна група. Но не мисля, че има някаква специфична регулация, която може да се наложи спрямо настоящата сграда на НС просто защото пространството не го позволява. Има два кулоара и не си представям как има зона, в която журналистите да не могат да пристъпват, а народните представители свободно се разхождат - не ми излгежда демократично. И сега журналистите, отразяващи дейността на парламента, влизат с акредитации, но да се въвежда някаква форма на субективен критерий за отсяване - това не ми допада.

Ако все пак се вземе решение за оставане в тържествената сграда на НС, за какво може да се използва Партийният дом, за чиято реконструкция отидоха десетки милиони левове?

- Знаете, че и сега там кабинетите на народните представители се използват, там се провеждат и комисиите, само пленарната зала стои неизползвана. Ако народното представителство реши, може да я ползва или отдава за други цели, но това е въпрос на дискусия.