В миналия парламент в бюджетна комисия ГЕРБ не подкрепи законопроект, чиято идея е била прекратяването на концесията на "Росенец", която е на "Лукойл". Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров пред БНТ. Така той отговори на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че инициативата за прекратяването на тази концесия сега е тяхна и на ДПС.

"Това е съвместно усилие. Важното е, че сега са за. Тези пристанища, които са входа на важни суровини, е добре да бъдат под държавен конторл. Това е принципен въпрос", каза Димитров.

И допълни:

"Хората, котио следят темата знаят, че тези идеи тръгнаха от "Демократина България". В момента е важно, че има мнозинство за реализация на тези идеи".

Димитров призна, че в миналия парламент в зала ДПС и ГЕРБ все пак са подкрепили идеята в пленарна зала, докато "Продължаваме промяната" са гласували "въздържал се".

Депутатът каза още, че служебните правителства на президента Румен Радев имат два големи гафа по темата. През октомври миналата година от ЕК са поискали тези концесии да бъдат прекратени. Правителството обаче е поискало изключение.

След като парламентът все пак приема подобен текст в него има клауза, че правителството трябва първо да уведоми ЕК. Такова уведомление обаче няма.

"Това е бил начина на Румен Радев и неговата администрация да заметат казуса", каза още Димитров.

Споре днего интересът на държавата е тези пристанища да бъдат под държавен контрол. Димитров изтъкна, че "Лукойл" е работил повече от 10 години без да има концесия на пристанището. И добави, че според европейския регламент подобно концесии могат да се отнемат само за обекти, които са свързани със санкциите срещу Русия.

"Каквото сме говорили за ДПС и Пеевски, го говорим и сега. Те гласуват заедно с нас, когато си решат. Нашата съдебна реформа ще доведе до това всеки да си носи отговорността", каза още Димитров.

Според него споразумението между двете управляващи парламентарни групи трябва да гарантира реформи, избор на регулатори, промени в Конституцията.

"Ние ще спечелим изборите в София с кандидата, който сме издигнали. Нека да има конкуренция. За мен София е ясна, въпросът е да направим други стъпки. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" трябва в големите градове да направят всичко възможно за общо явяване".

Това каза Димитров по повод кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София.