Правителството на Орешарски закрепи икономиката, но падна по политически причини. "Борисов 2" се закрепи политически, но ще се провали икономически.

Така започна декларацията на БСП, прочетена от бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев в началото на парламентарния контрол днес.

Стойнев определи управленската програма като най-слабата за последните 20 години, най-вече заради несъстоятелните според социалистите предложения в икономиката и публичните финанси.

 „Програмата е механична компилация от мерки и действия, направени от чиновници. От посочените приоритети в икономическата област 75% са спазване на законите и хармонизиране с европейска регулация. Значителна част от предвидените мерки са по текущи задачи, които министерството и административните звена по закон трябва да изпълняват. Над 10% от мерките са подготовка на анализи и писане на нови стратегия. Т.нар. реформи са твърде ограничени, неясни като цел. Те не решават нито един от проблемите на икономиката”, подчертават от БСП.

Основен пропуск, твърдят от столетницата, е фактът, че икономическият растеж не е изведен като основен приоритет, и не са предвидени мерки за неговото насърчаване. Друга важна тема, която не била засегната в програмата, е мерки за подпомагане на малките и средните предприятия.

Стойнев дефинира 13 основни фатални риска в програмата, като на първо място БСП са поставили приоритета за запазването на публичния дълг с рамките на маастрихтските критерии от 60%.

На второ място като риск социалистите посочват отсътвието на теми като борбата с престъпленията, ощетяващи държавния бюджет като контрабандата и ДДС измамите, престъпленията, свързани с нелоялната конкуренция, а на трето изпълнението на бюджетните приходи, тъй като правителството разчита единствено на увеличените акцизни ставки.

Плашещ е и анонсът за нова данъчна реформа, без да има намек за целта и насоките ѝ“, заяви Стойнев.

Петият риск е в преструктурирането на държавни дружества, което според БСП най-вероятно е поредният опит за приватизиране на стратегически държавни активи без да има нито дума за подобряване на управлението им. Според тях не са обърнали и внимание на фундаменталния въпрос за дела на крайното потребление във формиране на БВП.

Бившият икономически министър подчерта, че в програмата няма никакво макроикономическо измерение, а като риск поставят и липсата на ясни политики по заетостта, доходите, борбата с бедността, демографската криза, социалното подпомагане.

Стойнев уточни, че не са разписани и мерки за справяне с бежанската криза и прочете остра критика към политиката за защита на национални интереси, обвинявайки кабинета „Борисов 2“, че програмата е „ампутирана от защита на национални интереси и предлага очевиден дисбаланс във външната политика, особено по отношение на Русия”.

За финал вместо още критика БСП настоя правителството да потвърди, че „България няма да участва с въоръжени сили в Украйна, че България няма да се ползва като плацдарм за война срещу Русия.“