Премиерът Бойко Борисов дръпна дълга реч на среща с Американската търговска камара в България, където дойде заедно с вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, икономическия министър Божидар Лукарски и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Шистовия газ, енергийната независимост, президента Плевнелиев, медиите, премиерът не пропусна нищо.

Ето и някои от неговите откровения, предадени от БГНЕС:

За шистовия газ

Сложихме мораториум, имаше много мощна кампания, пускаш новините, оттам една чешма и от нея излиза огън: едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята. Ние се съобразихме с обществените страхове. Затова и на Джон Кери казах: тази тема днес не се коментира. Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдига. България плаща най-скъпия газ в Европа, два пъти по-скъп от Германия.

За неуспеха на "Южен поток" и бъдещия руски енергиен проект "Турски поток":

В момента имаме реални проблеми с това, че нашата съседка Турция прие да прави "Турски поток". Ние спазихме като европейска страна Третия енергиен пакет, на този нов поток има опасност да изолира България и ние не трябва да допускаме това да се случи и да се работи в тази насока в енергийната комисия между САЩ и България. Водим дела за ядрената централа "Белене". Сега, доколкото разбирам натовска Турция ще строи 4 ядрени централи с руска помощ.

"Уестингхаус" ще ги посрещна с хляб и сол, ако са истински инвеститори. Да даде една банкова гаранция, нищо не е това за американското правителство, имаме инженери, имаме площадка, но нямаме пари. Много искам диверсификация - трябва да ни помогнете. Борехме се много за "Набуко"- ако той съществуваше нямаше да имаме сега проблем с "Южен поток", не мога да разбера защо бе спрян. Досега нямаме един ред написан, че "Южен поток" е спрян, само устни заключения.

Желанието ни е да не бъде наказана България, защото ако това се случи, значи не сте истински приятели на България. България не трябва да бъде наказана, а това зависи от нашите съседи. Иначе как ще обясняваме на българите - да ни падат проектите и в същото време други да се възползват. Не е коректно, доказали сме се, че България е от най-добрите партньори и на САЩ и на ЕС. Но, българите обичат Русия и не трябва да се прави антируска политика. В същото време - ако сме им толкова мили, да ни свалят цената на газта като на германците. Ще си отстояваме интереса, пък, ако трябва да паднем и още веднъж от власт.

За съдебната система

В съдебната система сме съгласни, че там всичко трябва да се променя. Видяхте вчера по телевизията как се избира председател на ВКС. Ще се въздържа от оценка - това е работа на съдебната система, но този път и двамата кандидати бяха безупречни.

За съседите

Най-важното България да е стабилна. Поздравих след изборите премиера Ципрас, пожелавам им успех, защото регионът се нуждае от стабилност. Надявам се на Сърбия и Македония за присъединяването им към ЕС, има да се изчистят някои отношения с Македония, но - с отстъпки и компромиси, важно е да се върви напред.

След като даваме Щатите непрекъснато за пример, важно е и да продължите да бъдете за пример и когато се получи някъде разминаване е тежко за обяснение. Моля ви да го имате пред вид и да не се налага да го обясняваме. Идването на СИРИЗА в Гърция не значи, че съседите ни за една нощ са станали леви. Част от гърците се съмняват. Това за мен е тежък наказателен вот.

За президента Росен Плевнелиев

Имаме много добър президент, евроатлантически човек - доказан. Аз си го харесвах и като министър, но той се справя прекрасно и като президент, прекрасни отношения имаме, уважаваме се като институции. След 2 г. и половина ще правим оценка и всяка партия ще решава как да процедира - горчиво съжалих, че се пошегувах за жената - президент, отчете Борисов. Както се казва: език мой - враг мой. За мен той е добър президент.

За медиите

Всеки говори каквото си иска. В други страни има теми, по които медиите не биха писали. В България всяка медия се знае на кого е. Разбираш кой им е врагът и какво се цели, но това не става с наше действие или съдействие, какво да правим - да се намесим? Като прочетеш няколко пъти една лъжа стигаш да го четеш, затова тиражите падат, "бракът" е огромен, а има телевизии не само не ги гледам, но ги нямам и на програмата.