От началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. до превземането на Бахмут през май 2023 г. 22 000 "вагнеровци" бяха убити, което се равнява на почти всеки трети боец. Такава оценка се появи в "Телеграм" канала "Разтоварване на Вагнер", който е близък до частната военна компания, предаде руската версия на "Свободна Европа".

Медията цитира думите на представител на групировката, който твърди, че през "Вагнер" в рамките на войната са преминали общо 78 000 души, от които 49 000 са били затворници от руските колонии. 40 000 души бяха ранени, твърди той.

Обявените загуби са четири пъти повече отколкото при Първата чеченска война.

"Вагнер" спира да съществува. По воля на Путин

"Вагнер" престава да съществува в сегашния си вид. Това съобщава руското издание "Можем да обясним", цитирано от "Гордон".

Четири запознати източници обяснили пред медията, че неофициално въоръженото формирование е ликвидирано. Решението е окончателно и е взето лично от Путин, твърди източник от МО, близък до администрацията на президента.

"В Русия няма да има "Вагнер" – това е решението на "Главния", казал той.

Събеседникът на изданието добави, че в Молкино (Краснодарски край), където се намираше основната руска база на "вагнеровците", също "няма да я бъде". Според "Можем да обясним" там ще останат руските военнослужещи на договор с руското министерство на отбраната и бойци от други частни военни компании.

Руските власти предлагат на всички "вагнеровци" да сключат договори с Министерството на отбраната на Руската федерация, обяснява източник с връзки във "Вагнер". Той твърди, че повечето от редовите "наемници на Пригожин" са решили "да преминат под командването на (руския министър на отбраната Сергей) Шойгу".

Същото разказа ветеран от "Вагнер", който се бие във фракцията повече от пет години:

"С Пригожин останаха най-опитните му пехотинци, които никой няма да вземе под крилото на Министерството на отбраната", каза той.

В Русия набирането за "Вагнер" е прекратено. "Можем да обясним" пише, че повечето телефони на компанията за набиране на нови служители не са достъпни, а на двата номера, които отговарят и обещават "връзка с оператора", никой не отговаря.