Китайски учени препоръчват ежедневната консумация на бира, защото може да помогне срещу увреждане на мозъчните клетки и някои невродегенеративни заболявания като деменция и болестта на Паркинсон. В изследването, публикувано в журнала Agricultural and Food Chemistry, те посочват, че една бира на ден не пази от Алцхаймер и подобни заболявания, но съдържа голямо количество антиоксиданти, които предпазват мозъка.  

Съединението, което изследват китайските учени, е ксантохумол - активната съставка на хмела и бирата. ТОй принадлжеи към семейството на флавоноидите - растителни метаболити със силно антиоксидантно действие. Интересът към тези съединения е нараснал значително през последните години, те се съдържат в големи количества в горски плодове, черен шоколад, червено вино и др. За здравословните ползи от тях се говори отдавна, доказано е, че антиоксидантите имат важна роля за здраво сърце и превенция на някои заболявания на нервната система. 

Ксантохумолът предизвикал интереса на учените заради способността си да обезврежда комплекси, наречени реактивни кислородни видове (ROS). Te съдържат различни съединения на кислорода, като например водороден пероксид, който уврежда клетите. Активната съставка на бирата обаче може да обезврежда ROS комплексите и по този начин да забавя процесите на клетъчно стареене и увреждане, се казва още в изследването.

Въпреки ползата от приеманто на флавоноиди под формата на вино и бира, изследователите предупреждават, че за сега са правени само клинични тестове. Полезните съставки в алкохолни напитки ще имат добър ефект върху здравословото състояние на човек само при консумация в умерени количества. Злоупотребите с алкохол могат да имат точно обратния ефект - отключване на невродегенеративни процеси в тялото, подчертават учените.