СИМОНА РУСЕВА 

БЕРЛИН – Новият гръцки премиер Алексис Ципрас насочва политиката на Атина към Москва. Само часове, след като положи клетва, той се забърза за среща с руския посланник. Това беше нещо повече от посещение на добра воля.

Това пише  “Шпигел” под заглавие “Антиевропейският курс на Гърция: Ципрас залага на Русия”.

“Много бързо бе уговорена среща с руския посланик в Атина. Само часове, след като положи клетва, премиерът Алексис Ципрас се забърза за срещата. Официално бе съобщено, че руският посланик искал да предаде на новоизбрания гръцки министър-председател поздравленията на Владимир Путин. Както впоследствие стана известно, причините за бързо организираната среща не е имала почти нищо общо с дипломатическите формалности. Далеч повече е ставало дума за желанието на гръцкото правителство да бъде фаворит на Русия в Европейския съюз”, пише авторът на публикацията Гиоргос Христидес.

Според него политиците от “Сириза” били възмутени, че тяхната сдържаност по въпроса за налагане на нови санкции спрямо Русия била откровено игнорирана. Пратийни членове сериозно се замислили дали Атина да не наложи вето. Москва пък изразила готовност да преустанови бойкота спрямо гръцките продукти. Това било важен ответен жест, като се има предвид, че през 2013 г. гръцкият износ за Русия е бил в обем за над 400 милиона евро.

Наред с това Гърция се надявала да получава газ от руския гигант “Газпром” на по-изгодни цени. Не било случайно съвпадение, че новият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, лидерът на хардлайнерите от крайната левица, набързо обещал две неща – слагане край на приватизацията на доставчика на електроенергия (DEH) и гарантиране на ниски цени на газа за гръцките домакинства.

“Идеите съвсем не са нови: новият външен министър Никос Котциас, марксист и университетски професор по международна политика, многократно заяви, че Гърция би могла да се превърне в мост между ЕС и Русия. Той насажда популистки идеи и настоява на Русия да се гледа като на важен фактор за европейската сигурност. Неговото предложение е ЕС и Русия да разработят съвместни стратегии в областта на промишлеността и енергоснабдяването”, пише авторът.

Това било по вкуса и на дяснопопулистите от “Независими гърци” (АНЕЛ), с които “Сириза” състави коалиционно правителство. Лидерът на АНЕЛ, новият отбранителен министър Панос Каменос, заговорил за “нови коалиции” и за бъдещи военни разходи, които да бъдат съобразени с Русия.

Припомня се визита на Ципрас през май 2014 г. в Москва. Тогава лидерът на “Сириза” демонстрирал симпатии към властимащите, които се оплакали от политиката на гръцкия премиер по онова време Андонис Самарас и от неговото поведение спрямо наложените срещу Москва санкции. Ципрас подчертал, че сигурността на Европа е немислима без Русия.
Сега той искал да съживи и така наречената “дипломация на газопроводите” – идея от началото на века, целяща превръщането на Гърция в стратегически партньор в областта на енергийната политика.

“Вързките между Гърция и Русия имат исторически корени. В знаменития си труд “Сблъсъкът на цивилизациите” политологът Самуел Хънтингтън съзря Гърция на православната ос с руска лидерска роля. През първите години на кризата Атина разчиташе на спасение от богатата хриситянска държава на Изток. Руснаци трябвало да купуват хотели, яхтени пристанища и енергийни предприятия или поне гръцки държавни облигации при високи лихви”, припомня “Шпигел”.

Като пример се посочва магната Дмитрий Риболовльов, купил остров “Скорпиос” като подарък за дъщеря си.
Бизнесменът Иван Савиди, бивш руски депутат и познайник на Путин, купил солунския футболен клуб “ПАОК”, цигарена фирма и култов хотел.

“Изглежда за повечето гърци Русия е по-разбираема, отколкото Западът. Професорът по международни отношения в Атинския университет Димитрис Керидис съзира в избрания антизападен курс на крайната левица шоу ефект: сега политиците от “Сириза” пъчат гърди и искат да демонстрират колко по-различни са от другите. Според Керидис, ако наистина Европа обърне гръб на “Сириза”, то това би било катастрофа за Гърция, пълен провал.  През 1981 г. гръцкият политик Канстантинос Караманлис осигури приема на Гърция в Европейския съюз и обяви: “Гърция принадлежи на Запада”. Изглежда правителството на “Сириза” иска да постави точно това под под въпрос”, заключава “Шпигел”.