19-годишно момче от Сирия е починало в бежанския център в Пъстрогор, където е било настанено, съобщи бТВ.

Новината потвърдиха за Клуб Z и от Държавната агенция за бежанците, и от организации в неправителствения сектор, които следят за спазване на правата на търсещите закрила у нас .

Аутопсията показала, че причина за смъртта е бактериален менингит, прогресирал до тежка форма на менинго-енцефалит. 

Назначена е микробиология, която да покаже какъв е причинителят за заболяването. Въпреки че болестта не се предава по въздушно-капков път, от РЗИ-Хасково са препоръчали дезинфекция на всички помещения на етажа, на който е бил настанен бежанецът. Под медицинско наблюдение са и петимата мъже, които са живели с него в една стая.

Момчето не се е чувствало добре от дни. По случая е започнала проверка, която ще покаже дали е получило адекватна медицинска помощ. Все още обаче не е ясно и оплакало ли се е на медицинския екип в центъра. В Пъстрогор в момента на щат към ДАБ се водят един лекар и една медицинска сестра. Има и представител на БЧК. 

Практиката е при по-леките случаи, ако се налага, лицето да се изпраща в болницата в Свиленград. При по-тежките - в Харманли, а ако случаят е сложен - в Пловдив. 

Смъртта на 19-годишното момче отново постави въпроса с медицинското обслужване в бежанските центрове, има ли достатъчно кадри. Най-тежко е положението в центъра в Харманли. Там предстои да бъдат назначени петима души - трима лекари, двама фелдшери и една акушерка, но намирането им бе доста трудно. В окръжната болница пък има само един педиатър. 

В центъра на ДАБ в столичния квартал "Овча купел" има лекар и две медицински сестри, в кв. "Враждебна" и във "Военна рампа" - по един лекар и една сестра. В центъра в село Баня, като най-малък, има само един фелдшер.